Attling hyllar Apfel med glasögon

Numera är glasögon inte enbart något vi använder för att se världen lite klarare, det är lika mycket en modeaccessoar. Med hjälp av snygga bågar vill vi visa för omgivningen vem vi är. Många har fler än ett par för att helt enkelt kunna byta mellan stilar. En del kanske har ett par till vardags och ett par till fest. Men modenörden har förmodligen fler par än så.

Efva Attling designar inte bara smycken utan även glasögonbågar. Hon är nu inne på sin 27e kollektion för Synsam. En av bågarna är en hyllning till Iris Apfel, den 93 åriga modeikonen och stilförebilden. Hon syns alltid i sina ikoniska runda, svarta brillor i 60 tals modell.

iris2

– Iris Apfel är en stor inspirationskälla till att våga, alltid iförd sina ikoniska stora bågar. När jag träffade henne i New York och berättade att jag ritat en båge som jag döpt till Iris frågade jag också om jag fick plåta henne för höstens kampanj. Bilderna är tagna i hennes sommarhus i Palm Beach, säger Efva Attling

De runda bågarna heter ”Hommage a Iris” och finns i svart och brunt.

hommage2
hommage1

– Efva har alltid skapat sin egen trend. Inspirationen från Iris Apfel är kaxig och tidlös. Jag tror att vi kommer att få se Iris bäras av så väl ung som äldre, men med den gemensamma nämnaren att våga lite extra, säger Jessica Holst, produktchef på Synsam.

Sex modetips från Iris Apfel:

1. ”Accessories are everything”

armband

Iris ses sällan utan massor av halsband och armband. Det är stora pärlor i glas och sten och armringar halvvägs upp till armbågen. Och de svarta runda glasögonen så klart. Vi håller med Iris, med accessoarer kan man ändra en hel outfit på ett enkelt sätt. Klä upp eller klä ner – det görs med accessoarer.

2. ”Denim can be remarkable”

Denna coola dam älskar jeans. Vi håller med. Jeans funkar till allt. Alltid.

3. ”Fabulousness begins at home”

iriscarl

Iris och hennes man Carl, 100år, har ett helt galet hem med uppstoppade djur och leksaker. Bland annat består inredningen av grodan Kermit som rider på en uppstoppad struts. Oavsett hur man väljer att inreda ligger det nog något i att om man vill vara fabulös så börjar det hemma.

4. ”Your vocabulary can be chic, too”

Iris skapar egna uttryck istället för att bara använda sig av amerikanska modeindustrins ”amaazing”. Här är några uttryck hon myntat – “She looks very Voguey” … “the cat’s pyjamas” … “going gangbusters”

5. ”Pretty is overrated”

Som ung fick hon höra att hon inte är söt, men att det inte gjorde något för hon hade något annat. Nämligen stil.

6. ”Fashion takes effort”

iris1

Iris apfel säger att det är ett hårt jobb att hänga med i modet. Hon är väldigt kräsen när hon letar efter kläder och accessoarer. Det är en jakt på just det där som funkar. Men hon säger också att om man inte har intresse av mode så dömer hon ingen. ”Hellre lycklig än välklädd”.

Louise Flinck
Publicerad: 9 oktober 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp