Från kommunistpuckel till Chanelaccessoar

Åker man tunnelbana i Stockholm kan man varje morgon räkna med att i rusningen bli tacklad av minst en ryggsäcksbärare. Oftast ännu fler. En av de allra populäraste tacklingsväskorna är Fjälläven Kånken. Den klassiska ryggsäcken designades från början som en skolväska och måtten gjordes utifrån en A4 pärm. Ryggsäcken som av skaparen Åke Nordin döptes till Kånken, föddes 1978 och har varit älskad sedan dess.

De mest sålda färgerna är svart, följd av mörkblå och oxröd.
De mest sålda färgerna är svart, följd av mörkblå och oxröd.

Det har sålts över 3 miljoner ryggsäckar sedan starten. Första året såldes det 400 stycken. Andra året blev minst sagt en succé och man skeppade iväg 30 000 ryggsäckar.

Från början sågs Kånken som en skolväska något vänsterungar och deras föräldrar bar. Den kallades till och med för kommunistpuckel. Den ansågs också som ”skogsmulleväska” under 80 talet. Numera är det inte en politiskt färgad väska utan alla bär den, oavsett om man är vänster, höger eller mitt emellan.

Kånken finns i oroginalet, som laptopryggsäck, mini och så den här med mer arbetade detaljer.
Kånken finns i oroginalet, som laptopryggsäck, mini och så den här med mer arbetade detaljer.

Kånken som många tror att märket heter (det är modellen som heter Kånken) säljs i mer än 20 länder och både kända och okända människor bär den. I Japan och övriga asien är det stort med våra svenska ryggsäckar. Så pass att killen i Natukompaniet-butiken (som för övrigt är de som säljer allra flest Kånken), berättade om sin kompis i Japan som träffade en väninna för att gå ut och äta. Väninnan jobbar som mäklare och tjänar rejält med pengar. Hon kom insvassande på restaurangen i sin tjusiga Chaneldräkt – och Kånken på ryggen. Överförtjust berättade hon att hon älskar att de finns i så många färger. Eftersom de med hennes mått mätt dessutom är billiga, så hade hon flera stycken i olika färger att variera med till sina outfits.

Naomi Watts – här med en grön Kånken.
Naomi Watts – här med en grön Kånken.

Några av kändisarna som setts med med Kånken är Naomi Watts som har flera. Liv tyler, Billie Piper, Zoey Deschanel är några andra som bär den. Och vår lillsessa Estelle förstås.

Louise Flinck
Publicerad: 2 oktober 2015
Foto: Fjällräven, Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp