Krönika: Som vi älskade våra Barbiedockor

Tillhör du, precis som undertecknad de som fullkomligt älskade Barbie som barn? Som faktiskt såg henne som en docka att leka med och ingen man identifierade sig med utseendemässigt.

Okej, hon var jättesöt och hade långt hår som var roligt att kamma och göra frisyrer på (och eventuellt klippa av och sedan ångra sig bittert), men som sagt hon var ingen man trodde man skulle se ut som när man blev stor. Precis som man kunde skilja på My Little Pony och riktiga hästar. Barn är inte dumma.

barbie2

Så jag älskade min Barbie. Jag fick vara vuxen en stund. Hade vuxna jobb, till skillnad om man lekte med Skrållan där man mest var mamma. Barbie hade snygga kläder och man byggde ihop fantasifulla hus åt henne. Ty detta var på den tiden då det inte fanns ALLT till Barbie som det gör nu. Oavsett så älskade vi henne. Ken var hennes snygga kille. Som hon låg med dessutom. Vem har inte bankat dessa stenhårda plastkroppar mot varann?

Barbie hade massor av olika jobb, beroende på vad man kände för just då. Ibland lekte vi inomhus men om somrarna bredde vi ut filtar på gräsmattan och lekte utomhus timmar i sträck. Och nästan alltid ropade våra mammor att det var mat mitt när det var som roligast.

barbiefashion

Vad jag vet har Barbie inte förstört en enda av oss ungar i gänget som ofta sågs och lekte med denna docka. Vi har inte blivit bimbos med jättestora bröst och tomma huvuden. En blev kock, en annan fotomodell, en tv-producent, en journalist, fritidspedagog osv. Med andra ord, helt normala kvinnor (killarna som var med och lekte är även de helt normala utan plastiga tendenser) som inte tog skada av att leka i timmar både ute och inne med ett helt gäng Barbies, Ken, Skipper, Tutti, Carla och allt vad de hette.

barbie3

För oss som älskade Barbie kan jag rekommendera hennes eget Instagram-konto Barbiestyle. Där är hon klädd i senaste modet och åker jorden runt för att kolla in modevisningar. Kolla in bildspelet för fler bilder av fashion-Barbie.

Louise Flinck
Publicerad: 6 oktober 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp