Så klär du dig snyggt och praktiskt under varma sommardagar

Vita klänningar, sköna shorts och luftiga skor är tre måsten att ha i garderoben när solen och värmen snart anländer.

Sommarmånaderna kryper allt närmare. Värmen och ledigheten lockar, men innan man kan avnjuta dessa finns mycket att planera och att tänka på. När ska man vara ledig och var ska man spendera semestern, till exempel? En annan viktig fråga att ställa sig är: Hur ska min sommargarderob se ut?

Att klä sig rätt under sommaren är inte alltid det enklaste. Detta gäller inte minst i Sverige, där den ena dagen kan vara stekhet och den andra bjuda på temperaturer som mer påminner om höst. Så vilka plagg bör man ha i garderoben för att klara av sommardagarna? Och vad ska man tänka på gällande material och passform? Vi går igenom svaren nedan. 

En vit klänning passar alltid

En sommargarderob bara måste innehålla en eller flera vita klänningar. Beroende på vilken typ av modell man väljer kan en vit klänning passa bra i såväl ”casual” sammanhang som mer uppklädda sådana.

Under sommaren finns en rad högtider att fira, och många har flera fester att gå på. På exempelvis en studentmottagning eller ett midsommarfirande är den vita klänningen ett både säkert och snyggt val. Klänningens färg gör dessutom att man kan visa upp sin solbränna lite extra.

Ett par sköna shorts

När värmen är framme är långbyxor knappt ens ett alternativ – åtminstone ett par shorts är därför ett annat måste i varje sommargarderob. De klassiska jeansshortsen är en trend som aldrig tycks gå ur tiden. Och visst är jeansshorts ett snyggt plagg som kan matchas med det mesta, men det är inte det mest praktiska valet.

Denim tenderar nämligen att bli väldigt varmt i det fall solen ligger på. Därför kan det vara klokt att även ha ett par shorts i annat material i sin sommargarderob. Linneshorts, till exempel, kan vara ett klokt alternativ då det är ett material som andas bra. Inte heller dessa shorts behöver vara någon större utmaning att matcha med överdelen. 

Sandaler och sandaletter

Ett par ordentliga sneakers är ofta det bekväma alternativet för fötterna, men inte om temperaturen stiger till höga nivåer. Under dessa dagar är det bättre att satsa på ett par luftiga skor. 

Sandaler och sandaletter är två av de mest populära alternativen vad gäller sommarskor, och här finns mängder av modeller att välja bland. Allt från klassiska Birkenstocks, som passar bra i avslappnade tillfällen, till mer avancerade modeller med klack, som passar bättre när man vill känna sig extra uppklädd värmen till trots.

Luftiga och oversized plagg är att föredra

Exakt vilka plagg man bör ha i sin sommargarderob beror såklart på ens egna preferenser och stil. Men ett generellt tips till alla som vill klara av de varma sommardagarna är att slopa tighta, åtsittande plagg, för att i stället satsa på luftiga, oversized sådana. Oversized kläder är en trend som håller i sig, vilket gör att man med hjälp av dessa plagg kan vara stilsäker och samtidigt hålla kroppen i behaglig temperatur när sommarsolen steker. Ljusa färger håller en särskilt sval, till skillnad från mörka färger som absorberar mer av solvärmen.

Publicerad: 22 mars 2023

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp