Stockholms bästa second hand-butiker

Som barn kunde man skämmas om föräldrarna kom hem med en påse som stavades Myrorna. Men idag stoltserar man istället med att vara en andrahands-shoppare och vinner en hel del ”cred-poäng” om man lyckas fynda.

Gamla, använda kläder har en speciell charm. Trender går i cykler och nu när vi är tillbaka på 60- och 70-talet går det inte att hitta mer autentiska gammal-trendiga kläder – som dessutom behåller den där unkna men samtidigt behagliga doften som lyckats resa i årtionden – än i vintage butiker.

Det går omöjligt att tröttna på second hand-butikerna då de ständigt fylls på med unika plagg titt som tätt. Vi har därför samlat ihop Stockholms mest besökta, tidlösa och utstickande second hand-butiker.

Stockholms Stadsmission
Adress: Skånegatan 75
Stadsmissionen har flera olika butiker spridda över hela Stockholm. Alla med olika inriktningar och sortiment. Vår favorit är ”Trendbutiken” som gömmer sig på Skånegatan. Butiken lagrar kläder, skor, smycken, väskor och mycket mer. De fiffiga temana gör att butiken får ännu mer personlighet.

Judits på Hornsgatan
Adress: Hornsgatan 75
Den här guldgruvan förvarar både inlämnade plagg från privatpersoner samt fynd som personalen har plockat på sig från Europa. Det hjälper även att butiken är veteraner inom just second hand. Hela 15 år har de på ryggen.

Foto: Judits Second hand
Foto: Judits Second hand

Humana Second Hand
Adress: Timmermansgatan 23
Second hand som kombineras med välgörenhet kan omöjligt bli bättre. Butiken tillhör biståndsföreningen Humana Sverige som har klädinsamlingscontainrar i hela Sverige. Plaggen säljs i butik och doneras till långsiktiga projekt i Afrika.

Psst! De har dessutom 10 procent rabatt för studenter, så pass på.

Katinka’s
Adress: Roslagsgatan 21
Denna relativt nyöppnade second hand butiken är belägen centralt i Vasastan. Här hittar du allt från andrahands-kläder till handgjorda ringar. Katinka’s strävar efter att sprida kunskap och medvetenhet om hållbar konsumtion, varorna är därför valda med stor omsorg. Utbudet består av både secondhand som vintage prylar från 60- till 90-talet.

Artikelbild-1300x700-Katinka-shop-Second
Foto: Katinka’s Second hand

Myrorna
Adress: Drottninggatan
Myrorna är kanske den mest kända och spridda secondhand-kedjan i Stockholm. (I hela Sverige för den delen). Förutom att ha ett varierande sortiment, har 40 butiker även inlett ett samarbete med Indiska, där de uppmanar folk att återlämna gamla textiler i hopp om att bidra till ökad återanvändning.

Beyond Retro Zinkensdamm
Adress:
Brännkyrkagatan 82
Den internationella vintagekedjan har sitt ursprung i London och är definitionen av ”American dream” – kläderna skeppas nämligen direkt från USA. Hit drar man sig om man är ute efter plagg som är ”en i ett slag”. Det egenskapade märket, Beyond Retro Label, tar även vara på plagg som är skadade, genom att rädda de delarna som fortfarande är återanvändbara och skapa något nytt och unikt.

Old touch
Adress: Upplandsgatan 43
Old touch kan beskrivas med ett ord – fyndgruva. Medan man ser hur priserna stiger i vissa second hand-butiker, forsätter Old Touch att vara lojala till secondhand-syftet (skatter till vrakpriser). 

Emmaus Vintage
Adress: Peter Myndes Backe 8
Här sprudlar det av färger och glittriga plagg. De allra finaste vintage kapen från 50-, 60-, och 70-talet hittas i butiken. Är man ute efter bas-plagg för en billig slant, lär det finnas här med.

Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 22 maj 2015

Här är 6 saker du inte visste om sex

Fascinerande fakta som du kanske inte visste