Traditionella klädkoder för bröllopsgäster

Är du bjuden på bröllop men är osäker på vad de olika klädkoderna betyder? Kan man ha lång klänning om det står mörk kostym? Får man egentligen ha svart, vitt eller rött på sig som kvinnlig gäst? Lugn, vi reder ut vad de olika koderna på bröllopsinbjudningarna betyder.

Här är de traditionellt rådande klädkoderna:

Frack

För män innebär det alltid frack. Viktigt är att flugan och västen är vita till fracken vid bröllop. För kvinnor innebär frack lång elegant klänning. Gärna långa handskar till baraxlat. Bling i form av strass och andra smycken hör till frack-koden för kvinnor. Vid frack kan även uniform bäras av männen.

Folkdräkt

Kanske inte det vanligaste nuförtiden, men om det står folkdräkt på inbjudan gäller det för både män och kvinnor.

Högtidsdräkt

Mannen bär frack, uniform eller folkdräkt i festversion. Kvinnan har elegant aftonklänning eller folkdräkt.

Smoking

Egentligen ingen traditionell bröllopsklädsel, men den börjar bli vanligare. För män innebär smoking just smoking. Smokingklädsel för kvinnor är aftonklänning i valfri längd.

Mörk kostym

Detta innebär svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Damerna bär elegantare kort klänning. Helst inte ovanför knäna. Ankellång går också bra men inte ner till golvet som vid koden frack.

Kavaj

Traditionellt innebär det mörk kostym för män, men om det är på våren eller sommaren funkar ljus kostym minst lika bra eller bättre. Eftersom kavaj är den minst uppklädda av klädkoderna vid bröllop kan männen även ha udda kavaj och finbyxor (jeans är no no).

Damerna kan ha kjol, klänning eller byxor/byxdress som är finare än vardagskläder, men inte lika uppklätt som frack, mörk kostym och högtidsklädsel.

Om värdparet varit slarviga och inte angett någon dresscode på inbjudan är det smartast att fråga dem vad som gäller.

Så till frågan om färger. Får man ha rött, svart eller vitt på bröllop?

Vitt är uteslutet, den färgen är reserverad för bruden. Svart tyder på sorg så det går också bort, såvida inget annat är angivet. Och så rött då. Den gamla skrönan går att om man bär rött har man legat med brudgummen. Det är så otroligt löjligt, för vem skulle klä sig i rött för att påvisa just detta på brudparets bröllopsdag? Vem som hittat på detta vet vi inte, men det är alltså inget att bry sig om. Vill du ha rött så kör på rött. Ingen lär tro att du haft det ihop med brudgummen. Inte på grund av klänningsfärgen i alla fall.

Tänk på. Köp skorna i god tid så du kan gå in dem innan festen så du kan ha kul utan att plågas av fötter som vill ta livet av dig.

Om du har baraxlat och vigseln äger rum i kyrkan är det vett och etikett att ha en sjal eller kofta över axlarna.

 

Redaktionen
Publicerad: 1 januari 2021

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp