Trampa fram i stil

En del gör det året runt, andra gör det mest på sommaren och våren. Men i storstaden är det numera innerstadsbornas transportmedel nummer ett. Det danska företaget Yakkay designar hjälmar i fräsig design för den trendsökande storstadscyklisten och plötsligt är töntfaktorn som bortblåst.

Att cykla är det nya svarta varje vår och man ser horder av cyklister forsa fram i en väldig fart. Cykelbanor i all ära men när cyklister och bilförare rejsar fram i rusningstrafiken ökar riskerna för olyckor. Ett av de enklaste sätten att skydda sig och det värdefullaste man har – huvudet, är genom att sätta en hjälm på skallen.

Enligt NTF skulle mer än hälften av dem som omkommer i en cykelolycka överlevt om de haft hjälm. Det är vanligast med singelolyckor och då slår man ofta i främre delen av huvudet. Om man skadar främre delen av hjärnan kan man få personlighetsförändringar, bli ilsknare, få försämrat minne och koncentrationsförmåga, samt mista förmågan att känna kärlek och empati med mera.

Några cykelhjälmar ser ut som om de vore hämtade från en rymdfilm eller kanske från Tour de France. De flesta av oss vill kanske inte se ut som Lance Armstrong när vi sitter där på våra bekväma citybikes med cykelkorg. Nej, då kanske det passar bättre med något mer slimmat. En hjälm som matchar ens outfit och personlighet bättre än en plastbit med eldsflammor och annat piff.

Köpenhamn är nordens mesta cykelstad och här vill man vara snygg när man tar sig fram på hojen. Detta har det danska företaget Yakkay tagit fasta på och designar både mer traditionella skate-hjälmar men även hattar.

Hjälmar som ser ut som kepsar och hattar? Inga konstigheter enligt de djärva danskarna. De finns både för män och kvinnor och ses sedan några år tillbaka även på Sveriges cykelvägar.

Visste du? Är du under 15 år är det lag på att ha cykelhjälm. Barn utan hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas. Vuxna som skjutsar ett barn utan hjälm kan bötfällas.

 

Louise Flinck
Publicerad: 2 juni 2015

Här är 6 saker du inte visste om sex

Fascinerande fakta som du kanske inte visste