Träskorna vi inte kan vara utan

Letar du efter de ultimata sommarskorna? Ett par som passar till såväl en romantisk spetsklänning, en tuff kort svart blåsa, till jeans och till shorts? Då är träskor ett hett tips. Speciellt sandalett-varianten. Den är klassisk och försvinner inte ur modet, och framförallt passar den till allt.

Träskor har använts både länge och väl och den äldsta träskon i Europa har hittats i Nederländerna och daterats till år 1230.

I Sverige hade träskor sin storhetstid på 70 talet då ALLA hade dem. Speciellt alla barn. Är man uppväxt under detta årtionde kan man fortfarande höra klappret av träskorna i trapphuset när det var dags för rast. Flera hundra ungar som rasade ner för stentrapporna för att springa ut och spela kula, byta filmisar eller hoppa twist.

I mitten av 80 talet försvann trätofflorna från modet för nu var det joggingskor som gällde, eller sneakers som vi kallar dem numera.

Men några år in på 2000-talet började de komma tillbaks i modet igen. Det var först den klassiska, täckta skon men efterhand tog sandaletten över. Helst med klack. Flätade eller släta är en smaksak. Samma sak med bottnarna. En del föredrar gummibottnar som ser ut som trä. Andra vill ha klassiskt rejäla träbottnar där det hörs när man kommer. Båda funkar, och är tillsammans med flipflops sommarskon framför andra.

Se snygga träskor från Swedish Hasbeens, Calou, Moheda och Torpatoffeln i bildspelet ovan.

 

Louise Flinck
Publicerad: 1 juli 2015

Här är 6 saker du inte visste om sex

Fascinerande fakta som du kanske inte visste