Dags för vårstädning

Med jämna mellanrum bör du gå igenom ditt badrumskåp och rensa ut det som står och tar plats – men framför allt slänga gamla produkter.

Bäst före
Tumregeln är att produkter har ett bäst-före datum från och med öppnandet. Det är den lilla ”burksymbolen” på baksidan med en siffra bredvid som anger antalet månader som produkten håller för användning. Men har produkten stått oöppnad under en längre tid och förvarats för varmt eller för kallt kan den ha förkortad hållbarhet.

Är du osäker, lukta och känn på konsistensen om den verkar okej. Tänk på att försluta förpackningarna ordentligt efter användning och att inte peta i dem med fingrarna om du vill förlänga hållbarheten. Tuber och flaskor är att föredra framför burkar. Parfymer har en lång hållbarhet på grund av alkoholhalten. Men de kan påverkas av tre saker; solljus, luft och värme. Så förvara gärna parfymen mörkt och svalt.

Säsongsbetonade produkter
Solskydd bör inte sparas till nästa säsong. Speciellt inte om du haft med dig produkten ner till stranden och utsatt den för värmeväxlingar. Tänk även på att huden förändras med vädret. När sommaren närmar sig bör du byta till lite lättare konsistenser, gärna med solskydd i.

Vårda rakverktygen
Rakbladen är dags att byta ut när lubrastripremsan (den lilla färgade remsan som avger smörjmedel) ändrar färg. En bra tumregel för hållbarheten. Annars märker du när det börjar ta emot när du rakar dig. Se till att rengöra bladen ordentligt efter rakningen. Använder du rakborste ska den också sköljas ordentligt och sedan hängas upp och ner när den torkar, annars samlas fukten i hylsan och förstör stråna. Kör du traditionell rakkniv bör den lämnas in regelbundet för slipning.

Bildspel: Dags för vårstädning

Bildspel: Dags för vårstädning

[email protected]

2009-05-22 07:30:00

Publicerad: 22 maj 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp