Skräddarsy hudvården

Det pratas ofta om att kvinnor har olika hudtyper och att män skulle ha en. Det stämmer inte. Mäns hud är till viss del lite grövre och fetare, men de har blandhy, torr, fet och känslig hy precis som kvinnor.

Normal hud
Du har sällan problem med huden och är varken torr eller glansig. Denna hudtyp är tyvärr ganska ovanlig. Du kan ha de flesta hudvårdsprodukter.
Tips: Använd rengöring och fuktighetskräm dagligen och peelingkräm 2 gånger i veckan.

Fet hud/acnebenägen hy
Ansiktet känns ofta blankt, speciellt i T- zonen (panna, näsa och haka). Du har synliga porer och lätt för att få acne.
Tips: Använd endast produkter som är anpassade för acnebenägen hy som inte torkar ut. Ett ansiktsvatten är bra att använda i T- zonen för att ta bort överflödsfett. Använd en oljefri fuktighetskräm med mycket fukt. Använd djuprengörande ansiktsmask 1-2 gånger/vecka och acnegel på finnarna. Undvik parfymerade produkter.

Blandhy
Du är torr eller normal på kinderna med fet hud i T- zonen (panna, näsa och haka). Blandhy är den vanligaste hudtypen.
Tips: Välj gärna produkter för normal till fet hud. Använd ansiktsvatten i T- zonen och en anti- shine produkt för att få bort glansen. Scrubba huden 2 gånger i veckan. Använd en fuktighetskräm morgon och kväll.

Torr hud

Huden blir lätt torr och fnasig, speciellt efter rengöring. Torr hud har små porer och utvecklar sällan acne, däremot kräver denna hudtyp särskild omsorg och mycket fukt.
Tips: Använd en mild rengöring, peela huden 2 gånger i veckan och lägg en fuktighetsgivande ansiktsmask 2-3 gånger per vecka. Välj lite fetare fuktighetskrämer och gärna en nattkräm.

Känslig, lättirriterad hud

Huden är extra känslig för kyla, värme, torr luft, sol och reagerar ofta på produkter.
Tips: Använd milda, oparfymerade produkter utan AHA- syror. Rengör huden morgon och kväll och använd fuktighetskräm med lugnande ingredienser. Kombinera gärna med ett så kallat serum för känslig hud. Undvik skrubbkrämer och var noga med solskydd. Använd en fuktighetsgivande ansiktsmask 2 gånger i veckan.

Bildspel: Skräddarsy hudvården

Bildspel: Skräddarsy hudvården

[email protected]

2009-06-10 12:54:00

Publicerad: 10 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp