Mats Ingers är expert på hårtransplantationer och är medicinskt ansvarig på New Hair Clinic i Lund som gör sedan starten 1991 har utfört 6000 operationer. Han är även med i Skönhetsrådet där han svarar på era frågor.
FRÅGA: Hur mycket kostar det att göra en hårtransplantation?
SVAR: Det beror på metod (stgrip eller FUE) och omfattning, stripoperation storlek I, respektive II kostar t ex 25 000 kronor resp 35 000 kronor. Man gör inte maximala strip så ofta på kvinnor på grund av att man inte vill riskera schock-fall-out, något som innebär att det egna original-håret på de transplanterade ytorna och däromkring kan gå i vilofas. För män är snarare storlek II det vanligaste, då flyttas i regel ca 2000 transplantat (cirka 6000 hårsäckar). Kostnaden blir då 46 000 krnor. FUE är i allmänhet 2-3 gånger dyrare per flyttad hårsäck.
FRÅGA: Hur lång tid tar det, från det att man gör en hårtransplantation, till att håret verkligen finns där? Växer det precis som vanligt hår sen?
SVAR: Det mesta av slutresultatet föreligger efter 6-7 månader. Viss ytterligare förtätning kan observeras fram till ungefär 12 månader. Det transplanterade håret uppför sig precis som håret därifrån det togs. Växer alltså 10-12 mm per månad, går i vilofas ungefär vart fjärde år, grånar när tiden är inne etc.
FRÅGA: Hur lång tid dröjer det innan man kan tvätta håret normalt igen efter en transplantation?
SVAR: Schampo kan användas med viss försiktighet (inte störa den transplanterade ytan mekaninskt) efter en vecka.
FRÅGA: Finns det några risker med att göra en hårtransplantation?
SVAR: Ja, kosmetiska, knappast allmänmedicinska. Vi förhör oss om ditt hälsoläge, allergier, medicineringar etc i förväg.
FRÅGA: Jag har tappat mycket av mitt hår och är ganska kal mitt på huvudet. Finns det någon annan metod att använda sig av, förutom en hårtransplantation?
SVAR: Visst, tupéer passar en del, men det finns knappast något alternativ som ger sådan “frihet“. Däremot kan vägen till tillräckligt tjockt hår vara lång och i vissa fall orealistisk. Det kan man bara diskutera vid personligt möte.
FRÅGA: Gör det ont att göra en hårtransplantation?
SVAR: I regel tycker våra patienter att de hade mycket ringa fysiskt obehag: Det hänger på att kliniken kan leverera vävnadsvänlig kirurgi, och i allmänhet har ett väl utprövat koncept.
FRÅGA: Hur många behandlingar kräver en transplantation?
SVAR: Om man har behovytor större än ca 70 cm2 – alltså en kvadrat med ca 8,5 cm sida eller en rektangel 7×10 cm – kan man behöva mer än en transplantation för att nå tillräcklig täthet. Har man väsentligt större ytor måste man i regel prioritera, så att man bara sätter hög täthet där det är som viktigast.
FRÅGA: Finns det något som kan gå snett under själva ingreppet?
SVAR: Kirurgi innehåller alltid ett moment av osäkerhet. Teoretiskt skulle någon av våra patienter kunna ha en okänd kranskärlssjukdom eller drabbas av en stroke, inte nödvändigtvis på grund av operationen, utan som ett sammanträffande. Vi har aldrig drabbats av sårinfektioner med så kallade multiresistenta stafylokocker, men teoretiskt är detta också en risk. Ett par av våra patienter har på senaste år fått “svarta sår“, beroende på att deras hud inte har klarat av den belastning alla instick inneburit. Blodförsörjningen har inte räckt, då patienterna varit storrökare och haft sockersjuka eller andra tillstånd med “sjuka kärl“. Man kan också få kosmetiska problem där hårsäckarna är inplanterade, om man har valt för grova hår till för synliga ytor mm.
Att utföra en hårtransplantation på korrekt sätt är egentligen inte speciellt svårt, rent kirurgtekniskt. Ett lyckat resultat kräver god arbetsmoral. Kirurgen måste betrakta varje patient som en VIP-patient. Kliniken måste ha stenkoll på varje moment. Om transplantaten inte håller bra kvalitet hjälper det inte att kirurgen gör ett bra jobb. Dessutom måste patienterna förstå vad det handlar om, så att man undviker besvikelser till följd av orealistiska förväntningar.
FRÅGA: Jag har otroligt tunt hår och har alltid haft. Riktigt tunt. Finns det något ingrepp eller liknande man kan göra för att få tjockare hår?
SVAR: Nej, hårtransplantation innebär att vi omfördelar hår, från nacke och tinningar till hjässa. Den kvalitet donatorhåret har blir den kvalitet det transplanterade håret kommer att uppvisa. Om man inte tappat hår, utan bara är missnöjd med sin hårkvalité som man “alltid“ haft, skall man inte transplantera hår. Livsstil och hårvård kan påverka hårkvaliteten i båda riktningar.
FRÅGA: Går det att göra en hårtransplantation till ögonbrynen?
SVAR: Ja, men vi är återhållsamma, speciellt på kvinnor. Man använder ju hårsäckar, som är programmerade att tillverka hårstrån, som växer och växer och växer. Det är svårt att undvika att några av de kanske 2-300 hårsäckar man inplanterar på var sida får galen växtriktning, och blir till irritationsmoment. I och för sig kan sådana hårsäckar avlägsnas, men om man beslutar sig för ögonbrynstransplantationer bör det finnas goda motiv, som att man skadat ögonbrynen, och därmed har en störande asymmetri.
Har du frågor om tunnhårighet eller hårtransplantationer? Ställ din fråga till Mats Ingers här!
2009-08-25 13:05:00