Friterad mat med högt saltinnehåll orsakar 35 procent av hjärtattackerna.
Forskare vid McMaster University i Ontario, Kanada, har studerat 52 länder och upptäckt att folk som äter en kost rik på kött, ägg och skräpmat har högst risk att drabbas av en hjärtattack.
De 16 000 deltagarnai studien delades in i tre grupper, baserade på vilken typ av mat de åt. I den “orientaliska“ gruppen åt personerna mycket tofu och soja. I den “västerländska“ gruppen åt deltagarna mycket friterad mat, animaliska fetter och saltade snacks. I den “förståndiga“ gruppen
hamnade de som åt mycket grönsaker och frukt.
Genom att jämföra deltagarnas kostvanor med vilka som drabbats av hjärtattacker kunde forskarna se att i den orientaliska gruppen var risken att få en hjärtattack densamma som den genomsnittliga risken för världens befolkning. Skräpmatsgruppen hade 35 procent högre risk att drabbas av en hjärtattack, medan risken för de som åt mycket frukt och grönsaker var 30 procent lägre än genomsnittet.
Slutsatsen står alltså klar: vill du leva ett långt och friskt liv utan hjärt- och kärlsjukdomar är det dags att lägga chipsen och korven åt sidan och beställa in en sallad.
2010-01-19 14:47:00