5 steg mot lycka i livet

Alla vill bli lyckligare, men hur gör man? I Journal of Clinical Psychology har 51 olika studier om lycka granskats. Här är fem metoder som visat sig fungera när det gäller att bli lyckligare.

1. Säg tack
Skriv ett brev till någon du känner tacksamhet gentemot och tacka den personen. Studier har visat att detta gör dig lyckligare, även om du inte ens skickar iväg brevet.

2. Var optimistisk
Måla upp en bild för dig själv av din idealiska verklighet. Kanske innebär det ett nytt, spännande jobb, att bo utomlands, träffa din stora kärlek eller bli förälder. Skriv ner hur det skulle se ut och föreställ dig att det redan är sant. Även detta har visat sig göra människor lyckligare.

3. Var glad för det du har
Försök att uppskatta allt det som redan är bra i ditt liv. Skriv gärna en lista över saker du är tacksam för i ditt liv. Detta kan också göras till en daglig ritual, där du varje kväll listar tre saker som hänt som är särskilt tacksam för.

4. Använd dina styrkor
Lista även dina bästa sidor, det du är särskilt bra på. Försök sedan att tänka ut sätt du kan använda dessa styrkor. Även detta har visat sig öka välbefinnandet.

5. Visa vänlighet
Att göra goda gärningar har i flera studier visat sig göra oss lyckligare. Det kan handla om att volontärarbeta eller skänka pengar till välgörenhet, men kan lika gärna vara att ge stöd till en vän som har det svårt eller besöka en ensam släkting.

Bildspel: 5 steg mot lycka i livet

Bildspel: 5 steg mot lycka i livet

[email protected]

2010-02-23 12:55:00

Publicerad: 23 februari 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp