Håll dig frisk på resan

Det är vanligt att bli sjuk när man är ute och reser. Men det är inte samma åkommor som drabbar män och kvinnor.

Män är mer benägna än kvinnor att dra på sig vissa sjukdomar utomlands, visar en schweizisk undersökning utförd vid University of Zürich.

Forskarna studerade nästan 59 000 resenärer för att hitta skillnader mellan kvinnor och män. De upptäckte då att män har en högre risk att drabbas av infektionssjukdomar som malaria, denguefeber och rickettsier, åkommor som överförs av bland annat myggor och fästingar. Männen drabbades också mer ofta av förfrysning, höjdsjuka och könssjukdomar.

Detta kan ge en tydligare bild av vad män respektive kvinnor bör tänka på när de är ute och reser, menar forskarna. Män behöver till exempel bli bättre på att använda insektsspray och att skydda sig vid sexuella kontakter.

Hur är det då med kvinnorna? Forskarna upptäckte att kvinnliga resenärer oftare drabbas av förkylningar, biverkningar av mediciner, urinvägsinfektioner och magproblem som diarre. De bör därför bland annat ha med sig diarremedicin på resan, vara noga med att tvätta händerna ofta och unvika att gå runt länge med fuktiga badkläder.

Bildspel: Håll dig frisk på resan

Bildspel: Håll dig frisk på resan

[email protected]

2010-02-27 10:20:00

Publicerad: 27 februari 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp