Fem steg till perfektion

Har du irriterad hud efter snabbrakningen på några minuter? Då kan det vara värt att lägga ner en liten extra stund på morgonen, fila tekniken och byta ut produkterna.

1. Rätt förberedelse
Förberedelsen är lika viktig som själva rakmomentet. Mjuka upp skägget med ljummet vatten och använd en ansiktstvätt eller en scrubkräm innan rakningen för att förbereda huden. Ta gärna en varm dusch först!

2. Rätt underlag
Principen är att använda mindre skum ju känsligare hud du har. Ju mindre luft, desto mindre friktion och en mer hudnära rakning. Rakkräm/gel håller skägget fuktigt och ger en bättre glidyta. Har du känslig hud -stryk på rakolja före rakkrämen så glider hyveln lättare.

3. Rätt blad
Se till att rakbladet är riktigt vasst. Byt rakblad när skäggstubben börjar göra motstånd. Skölj av hyveln regelbundet under rakningen så att inte skäggstrån och rakkräm klibbar fast vid bladet. Använd gärna en rakhyvel med batteri -vibrationerna hjälper till att lyfta skäggstråna och minskar friktionen.

4. Rätt teknik
Ta god tid på dig! Långa, jämna tag med rakhyveln ger bättre resultat än korta, ryckiga. Sträck huden med den hand du inte rakar med. Raka medhårs! Det ideala är att bara gå över ett område en gång, men det kan vara svårt att få bort allt. Så om du inte har känslig hud kan du avsluta med att raka snett mothårs där du slarvat. Spara de besvärligaste områdena till sist -då hinner rakkrämen verka längre.

5. Rätt avslut
När du är nöjd med rakningen, skölj med kallt vatten så att porerna stängs. Använd en ren handduk till ansiktet. Undvik after shave med alkohol som har en uttorkande effekt på huden. Välj istället ett after shave balsam som lugnar och återfuktar huden. Behöver du extra fukt kan du avsluta med en fuktighetskräm i hela ansiktet. Rengör rakhyveln ordentligt för att hålla bladet vasst och undvika att bakterier frodas.

Bildspel: Fem steg till perfektion

Bildspel: Fem steg till perfektion

[email protected]

2010-04-12 07:46:00

Publicerad: 12 april 2010

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag