Mats om håravfall

Mats Ingers är expert på hårtransplantationer och är medicinskt ansvarig på New Hair Clinic i Lund som gör sedan starten 1991 har utfört 6000 operationer. Han är även med i improveme.se:s Skönhetsråd där han svarar på läsarnas frågor.

FRÅGA: Hej Mats! Jag har läst lite om andra som drabbas av så kallat håravfall, i mitt fall är det så att min hårbotten är irriterad, inflammation mjäll. Mitt hår har tunnats ut lite över hela huvudet. Inte bara vikar och på hjässan utan överallt. Därför undrar jag vad jag kan göra för att få tillbaka återväxten. Fungerar det med laser kanske? Inskickad av: Johan
SVAR: Det låter som om du kunde ha ett rätt besvärligt mjällekzem (seborroiskt ekzem). Du bör gå till din vårdcentral, som säkert kan hjälpa dig med diagnos och råd. Man brukar rekommendera ett medicinskt mjällschampo (Fungoral eller Fundan, recpetfritt på apotek). Ofta räcker 2-3 behandlingar i månaden. Har man riktiga beläggningar får man ofta recept på ett läkemedel, som innehåller en kombination av salicylsyra (som löser upp beläggningarna) och ett cortisonpreparat (som motverkar inflammation).

Diprosalic är ett vanligt sådant preparat.
Har man inte nämnvärda plack kan det räcka med enbart cortision i lösning, som man sprider ut med någon droppe per kvadratcentimeter irriterad hud. Betnovat är ett sådant läkemedel, som dessutom finns receptfritt i mindre förpackningar.

Man kan drabbas av övergående håravfall i samband med lite ilsknare seborré.  När hårbottnen är frisk igen, hämtar sig ofta hårsäckarna. En vanlig erfarenhet av laserbehandling är att den är ”bra” för en irriterad hårbotten, men det finns inte vetenskapliga bevis för att påstå att så är fallet.

FRÅGA: Jag är snart 17 år och jag tappar otroligt mycket hår. I snart 2 år har jag nästan tappat 1/3 del av mitt hår. Vad kan jag göra åt saken? Finns det någon medicin jag kan ta? Inskickad av: Gizem
SVAR: Det är ovanligt att drabbas av så markant tunnhårighet så tidigt. I första hand vill jag be dig att söka tid på din vårdcentral för att man skall kunna kontrollera vissa saker, och kanske sända dig vidare till en hudspecialist.

 Den ärftliga gången vid tunnhårighet är komplicerad, och skiljer sig dessutom åt mellan olika släkter. Det finns sällsynta familjära former av tunnhårighet, som kan börja redan före tonåren, och då rör det sig oftast om ett slags genetiskt ”fel”, en specifik mutation.

Den ”vanliga” ärftliga manliga tunnhårigheten beror också på information i generna
, men här rör det sig om varianter med mycket stor spridning inom befolkningen, där varje gen för sig inte har så stort genomslag. Men en av de viktigaste arvsanlagen för ärftligt håravfall finns i X-kromosomen. Kvinnor har XX, män XY. Man kan antingen få X eller Y från pappa respektive mamma, men eftersom du är man (XY) måste du ha fått din X från mamma (och en Y från pappa). Om du har den ”vanliga” typen av ärftligt håravfall är det rätt sannolikt att morbröder och morfar också har tappart håret tidigt.

Få svar på dina frågor!
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Mats Ingers, hårspecialist på New Hair Clinic:
Ställ din fråga till Mats Ingers här!

Bildspel: Mats om håravfall

Bildspel: Mats om håravfall

[email protected]

2010-05-24 13:36:00

Publicerad: 24 maj 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp