Använd din lathet

Med några enkla knep kan du lyckas – utan att behöva bli en hurtbulle.

Människan är naturligt lat. Som en överlevnadsstrategi för att spara energi är vi designade att inte anstränga oss i onödan.

Därför är det inte så konstigt om du inte lyckas med din svältdiet, om din målsättning att springa en mil varje morgon innan jobbet faller platt eller om du aldrig lyckas bli färdig med den där boken du velat skriva.

Anledningen är att du inte räknat med din naturliga lathet när du satt upp ditt mål. Det är vanligt att vara supermotiverad när man väl fått en idé, men det är viktigt att tänka på att den motivationen kommer att avta efter ett tag.

Erkänn för dig själv att du har en tendens att bli lat och ta med det i beräkningen, så ökar dina chanser att lyckas avsevärt.

Sätt realistiska mål
Om du inte satt din fot i en träningssko på flera år är det osannolikt att du klarar av att springa ett maraton om fyra veckor. Tydliga, mätbara mål är i sig motiverande, men det gäller att lägga dem på en bra nivå. Kanske kan du börja med att jogga två gånger i veckan. Se också till att bryta ner större mål i mindre delmål, så att du håller drivkraften uppe.
 
Gratulera dig själv
Belöningar är ett effektivt sätt att hålla igång motivationen. Varje gång du når ett nytt delmål, unna dig själv till exempel en tidning, en glass, en massage eller en härlig sovmorgon.

Skriv listor
Få saker är mer tillfredsställande än att stryka saker från att göra-listan. Skriv därför detaljerade listor för vad du ska göra varje dag, och njut av att bocka av uppgifterna. Även här gäller dock att vara realistisk, annars blir effekten den motsatta, om du hela tiden känner att du inte hunnit med så mycket du tänkt.

Sök stöd
Att peppas av andra är också positivt för motivationen. Berätta för folk om dina målsättningar så blir det svårare att bryta löftena. Skriv en blogg eller twittra om ditt nya åtagande. Ibland är det bra att till exempel sluta röka eller sluta äta godis tillsammans med en kompis och stötta varandra. Men se i så fall till att kompisen också är fast besluten om att lyckas, annars blir du mer benägen att ge upp.

Bildspel: Använd din lathet

Bildspel: Använd din lathet

[email protected]

2010-06-09 10:21:00

Publicerad: 9 juni 2010

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip