Därför ska du äta kall mat

Följer du GI-dieten slaviskt? Har du bannlyst pasta och potatis? Tänk om – håll huvudet och käket kallt.

Kokt potatis, pasta och ris innehåller alla snabba kolhydrater med ett ganska högt GI-värde. Men du måste inte skippa godsakerna om du hellre satsar på långsamma kolhydrater. Kyl ner pastan, riset och potatisarna i stället. Det sänker GI-värdet och är dessutom svalkande gott nu på sommaren, skriver e-health.se.

GI, glykemiskt index, är ett mått på hur fort blodsockret stiger efter att du ätit. Äter du snabba kolhydrater stiger blodsockret snabbt. Långsamma kolhydrater innebär att det tar längre tid för energin att gå ut i kroppen. Blodsockernivån blir jämnare, mättnaden håller i sig längre och du mår bättre.

När stärkelsen i kolhydratrika livsmedel som potatis och pasta kyls ner så ändras strukturen. En stor del av stärkelsen omvandlas till så kallad resistent stärkelse som det tar längre tid för kroppen att bryta ner. Resultatet blir att kolhydraterna får ett lägre GI.

Bildspel: Därför ska du äta kall mat

Bildspel: Därför ska du äta kall mat

[email protected]

2010-07-22 09:59:00

Publicerad: 22 juli 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp