Få ett gladare liv

Kylan och mörkret kan göra att livet känns lite mindre roligt så här års. Då gäller det att göra vad man kan för att bli på bättre humör. Här är några smarta knep som kan göra dig lyckligare redan i dag.

Sätt mål -och delmål
Att sätta upp ett tydligt och mätbart mål för dig själv, och sedan nå det målet, ger dig tillfredsställelse och höjer både självförtroende och humör. Skriv ner saker du vill åstadkomma och börja sedan beta av listan.

Ät mer lax
Omega-3-fetter har visat goda effekter mot lättare nedstämdhet, framför allt vinterdepressioner. Det är alltså toppenmat för hjärnan. Gillar du inte lax eller har svårt att få i dig två till tre portioner i veckan så satsa på ett dagligt omega-3-tillskott.

Använd näsan
Forskning har visat att män blir lugnare inför ett tandläkarbesök om väntrummet doftar av apelsin eller lavendel, rapporterar Men's Health. Att lukta på dessa dofter ger humöret en boost. Kanske dags för en ny parfym eller ett doftljus till hemmet?

Drick mjölk
Mjölk och andra mejeriprodukter innehåller tryptofan, en aminosyra som hjälper hjärnan att producera må bra-hormonet serotonin. Se därför till att få i dig någon mejeriprodukt dagligen, vare sig det är en tallrik yoghurt till frukost eller ett glas mjölk till lunchen.

Dra ner på alkoholen
Känner du dig deppig är det en bra idé att hoppa över eller dra ner på öl, vin och sprit. Alkoholkonsumption sänker ditt humör på lång sikt, då det påverkar neuroner som reglerar humöret.

Bildspel: Få ett gladare liv

Bildspel: Få ett gladare liv

[email protected]

2011-01-12 16:05:00

Publicerad: 12 januari 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp