Därför svettas du

Svettas gör vi alla, men vad är det egentligen som händer i kroppen när svettdropparna börjar rinna? Det finns många myter om svett – här är 5 sanningar.

Svettens funktion är att reglera kroppstemperaturen
Vi svettas för ett att kroppen ska kunna sänka temperaturen i kroppen. Det är därför vi tycker att det är så jobbigt att röra på oss i fuktiga miljöer. Fukten gör det svårare för svetten att avdunsta och därför stiger kroppstemperaturen.

Du svettas hela tiden
Det kanske verkar som om du bara svettas när du känner att huden är fuktig, men faktum är att huden hela tiden släpper ut fukt, över i stort sett hela kroppen.

Du kan ha tränat hårt trots att svetten inte rinner
Bara för att svetten inte rinner efter ett träningspass betyder det inte att du latat dig. Hur mycket du svettas beror på grundtemperatur, lufttemperatur och gener.

Du bränner mer kalorier när du tränar i värme
Hjärtat måste jobba hårdare när du tränar i en varm miljö, så det går år fler kalorier om du till exempel springer utomhus i varmt väder eller tränar bikramyoga i ett uppvärmt rum. Men tänk på att dricka ordentligt med vatten!

Svett kan leda till akne

När du svettas mycket är det lätt att smuts kommer in i porerna och täpper till dem, vilket kan leda till finnar. Därför är det viktigt att vara extra noga med hudrengöring när du svettas.

Bildspel: Därför svettas du

Bildspel: Därför svettas du

[email protected]

2011-03-24 12:36:00

Publicerad: 24 mars 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp