“Perfekt som du är“

improveme.se

Denna artikel kommer handla om bilden vi har av oss själva och att vi ska lära oss att älska oss själva för dem vi är. Allt för många i dagens samhälle har svårt att lyfta fram sig själva och inse hur bra de faktiskt är. De kanske tränar för att andra ska tycka om de bättre eller för att de vill att andra ska tycka de ser bättre ut och detta tycker jag är helt fel på så många punkter att jag inte vet vart jag ska börja.

Jag personligen tränar enbart för min egen skull och jämför mig aldrig med andra och mitt råd till er att göra detsamma. Om någon tycker att jag är för smal, otränad, odeffad, har för dåliga axlar etc etc är det deras ensak – jag kunde inte bry mig mindre och framförallt så tar jag inte åt mig (om de inte är min coach eller liknande som säger det såklart då jag vet att han gör det av all välmening).

Många som får höra sånt blir ledsna och tar åt sig av sådana spydigheter, men det gör inte jag utan de rinner bara av mig precis som vattnet rinner av ett plåttak. Personer som kommer med såna spydigheter har oftast själva enormt dålig självkänsla och gör allt för att försöka bryta ned andra och höja upp sig själva och det är inget att bry sig om.

Däremot om man får komplimanger för sin kropp ska man såklart ta åt sig, men att ta åt sig är inte samma sak som att slå sig för bröstet och tro att man är snyggast, starkast eller mest vältränad i världen, för det finns alltid någon som är mer vältränad, starkare och snyggare än en själv. Skulle jag t.ex jämföra mig med toppen inom Athletic Fitnessbranchen som t.ex min gamla coach Ako Rahim eller min nya coach Kristian Sewen som båda slutade på första plats i årets SM skulle jag genast få riktigt dålig självbild och tycka att jag ser ut som skit i kroppen.

Båda dessa herrar har mycket bättre fysiker än mig och gör både fler chins och dips än mig. Visst jag har dem som förebilder men jag jämför mig inte med dem och det är en jäkla skillnad. Man ska inspireras av människor det är jättebra men det är inte samma sak som att vilja vara dem eller göra allt för att bli som dem. Jag vill bli en så bra fitnessatlet som bara jag kan bli och oavsett om ingen i hela världen skulle tro på mig så skulle jag fortsätta försöka ändå.

Tävlar man inte i fitness/kroppsbyggning tycker jag inte det finns någon bra anledning till att jämföra sig med andra. Egentligen finns det ingen bra anledning att göra detta när man tävlar heller, då man i slutändan ändå bara tävlar mot sig själv och försöker bli ännu bättre tävling efter tävling. Man kan ju aldrig påverka de andra tävlanden i just fitness eftersom man inte “möter“ dem i något. Man gör sina chins själv och blir bedömd av en domare. Hur gärna man än vill slå sina medtävlande så går det inte om man inte gör det på egen hand, så egentligen borde även fler i fitnessbranchen fokusera på sig själva och inte jämföra sig mot andra.

Om vi lämnar själva tävlandet och allt vad det innebär och går tillbaka den den stora gruppen i samhället -den vanliga motionären (oavsett nivå) och deras självbild så är jag alldeles övertygad om att majoriteten av dessa skulle må mycket bättre och uppskatta sig själva mer om de slutade fokusera på hur mycket alla andra tar i bänkpress, hur synliga andras magrutor är eller vem som är mest muskulös. Alltför många spenderar tid och grubblar på varför andra ser ut som de gör eller varför de är så mycket starkare -men till vilken nytta?

Varför inte uppskatta sig själv
och det faktum att han/hon är frisk, välmående, tränar regelbundet och faktiskt ser riktigt bra ut i kroppen? Visst, sexpacket på magen kanske inte är där just för tillfället, men han/hon satsar på att få fram det och hans/hennes egna mål är att öka vikten i bänkpress med 10 kilo under hösten. När han/hon tittar i spegeln på morgonen så ser han/hon en helt perfekt fysik som han/hon är nöjd med. Självklart kan man vilja ändra det, få lite mer muskler där och minska lite på fettet, men på de stora hela ska spegelbilden ge ett leende och självbelåtelse över vad man lyckats skapa.

Vi killar kollar ofta oss i spegeln och spänner våra muskler. Tjejer däremot är oftast jättedåliga på detta och det är något jag verkligen talar om för mina kunder. Oavsett hur de ser ut så säger jag åt dem att någongång i veckan ställa sig helt nakna framför spegeln i olika vinklar och granska sina kroppar. För många tjejer blir detta en chock till en början (speciellt för dem med dåligt självförtroende) men efter ett tag rapporterar samtliga samma sak: att de börjar lära sig uppskatta sin kroppar och faktiskt börjat titta lite oftare än bara en gång i veckan.

Extra roligt är detta att göra med tjejer som man är personlig tränare och kostrådgivare åt. Att få dem att titta sig i spegeln helt näck en gång i veckan och göra det under sex veckor när de tränar med en kan få helt fantiskta återkopplingar. De börjar lära sig uppskatta sin kropp och hur den ser ut. Istället för att bara se bristerna så börjar de se allt som är bra med den och lära sig älska den.

Det är först när man lär sig älska sin kropp som man verkligen kan ta åt sig av beröm och skaka av sig negativ kritik. Man har bara en kropp och hur gärna man vill se ut som någon annan så kommer man föralltid bara ha sin egen. Det finns inget jag blir mer förbannad på än personer som försöker förändra sin partner och hela tiden klaga på någonting hos den. Blir man inte älskad för den man är tycker jag man ska lämna sin partner på en gång.

Jag har träffat flera kunder som kommit till mig för att deras partner inte är nöjd med hur han/hon ser ut. Jag frågar då alltid om kunden i sig är nöjd med hur hon/han ser ut. Oftast får man då ett svar att de är nöjda på de stora hela men att de precis som alla andra har vissa områden som de skulle vilja förändra (lite mindre fett på rumpan, få bort lite av magen etc) men att det framförallt är partners/vännernas/föräldras åsikt som fått dem att söka hjälp och sånt tolererar jag inte.

Det är så fruktansvärt fel ur så många aspekter och det slutar oftast med att personen i fråga får ännu sämre självkänsla och jag vill inte bidre till något sådant. Jag pratar då hellre med dem och går igenom ungefär de som jag gått igenom i denna artikel med dem. Oftast räcker detta och väljer de ändå att börja köra personlig träning/kostrådgivning med mig så gör de det för egen vinnings skull och för att HAN/HON vill det – ingen annan.

Det jag pratar om i denna artikel
kan säkert föras över till en mängd andra områden i samhället (mobbning i skolan, modebranchen med mera). Människan verkar vara lite så till naturen och eftersom jag inte arbetar inom skola eller modebranchen är det svårt för mig att försöka hitta en lösning där men fick jag en förfrågan skulle jag fundera på det och sedan nog tacka ja =)

Eftersom mina områden är träning, hälsa, kost och idrottsmedicin känns det lättare för mig att relatera och kunna ge bra tips till hur vi ska förändra bilden vi har av oss själva rent kroppsligt. Eftersom kropp och själ hänger ihop är det så viktigt att lära sig uppskatta sin egen kropp och hur den ser ut istället för att hitta brister på den. När man vi lärt oss älska oss själva och våra kroppar är jag alldeles övertygad om att vi kommer må mycket mycket bättre. Jag mår idag väldigt bra och jag gör det för att jag är i harmoni med mig själv. Jag har insett att jag förmodligen aldrig kommer bli starkast, mest vältränad, snyggast eller bäst i hela världen men det är okej för mig.

Jag är nöjd med hur jag ser ut, hur stark jag är och att jag är frisk och har underbara vänner. Visst vill jag vinna massa tävlingar i athletic fitness och jag satsar stenhårt på detta men gör jag inte det kommer jag inte bryta ihop utan istället se på min egn utveckling och njuta av vad jag lyckats åstakomma. Blir jag år efter år slagen av en person som presterat bättre på tävling än mig är det bara att lyfta på hatten och gratulera.

Detta är mitt råd till er läsare.
Inse hur fantastiska ni är som tränar så jäkla hårt. Var stolta över att ni är på gymmet och sliter medan många andra bara ligger och latar sig. Uppskatta hur ni ser ut och leta inte efter alla brister. Vi har alla brister – det är helt naturligt.

Martin Löwgren
Blogg:
improveme.se/martinlowgren

Bildspel: “Perfekt som du är“

Bildspel: “Perfekt som du är“

redaktion@improveme.se

2011-09-13 13:08:00

Publicerad: 13 september 2011

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige