“Skippa tabletterna“

improveme.se

Många tar värktabletter för att lindra sin träningsvärk. Det är dock en dålig idé, menar träningsexperten Martin Löwgren.

Det finns starka indikationer på att det kan vara en mycket dålig idé att försöka förebygga eller lindra träningsvärk genom tillförsel av diverse anti-inflamatoriska preparat, som voltaren, ipren, magnesyl och naproxen.

Flera studier på människor
har visat på negativa effekter avseende dessa preparat på processer som är associerade med återhämtning efter träning. Bland annat minskar proteinsyntesen kraftigt och aktiveringen av satellitceller uteblir.

Värktabletter tar jag personligen (och rekommenderar endast till min patienter) om jag har så pass ont att jag inte annars klarar av att röra mig och fungera i vardagen.

Träningsvärk kan ibland vara riktigt jävlig, men det är då bättre att ta en massage, ett varmt bad eller att smörja in området med ett linement. Detta må inte ha någon direkt påvisad effekt på träningsvärken i sig, men man mår iallafall lite bättre och blandar inte in massa starka mediciner som i värsta fall kan förlänga tränigsvärken.

Värktablett mot träningsvärk
– nej tack.
 

MARTIN LÖWGREN

Bildspel: “Skippa tabletterna“

Bildspel: “Skippa tabletterna“

[email protected]

2011-09-22 06:32:00

Publicerad: 22 september 2011

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag