“Sanslöst snygga ben“

improveme.se

Artisten och låtskrivaren Alexander Bard är högaktuell som jurymedlem i "Idol" och med egna bandet Gravitonas, som ligger bakom filmmusiken till bioaktuella "Jag saknar dig" och som precis släppt sin nya musikvideo till hitten "Lucky Star". Vi fick en exklusiv pratstund med Alexander

Hur skulle du beskriva konceptet bakom Gravitonas nya musikvideo?
-Vi letade efter en elegant nordisk miljö eftersom vi i Gravitonas är noga med att berätta utomlands att vi kommer från Sverige, något vi verkligen är stolta över. När vi fick se bilder från Yxtaholms slott i Södermanland så kändes helt rätt. I övrigt är denna video, precis som allting annat med Gravitonas, drivet av känslor och lekfullhet.

-Vi tycker helt enkelt att det är tråkigt med linjära narrativer -berättelser där man kan räkna ut från en bild till en annan vad som ska hända -så vi satte helt enkelt igång att bygga våra egna scener i denna unika miljö för att återspegla känslan som finns i låten och produktionen. Meningen är förstås att komma så långt bort som möjligt från skivbolagens vanliga popvideor där en stjärna står och dansar i olika kläder mot en färgglad bakgrund i tre minuter. Sådana videor finns det redan 13 på dussinet av och de blir lätt tråkiga. Vår ambition är istället att stimulera fantasin hos tittaren så att man vill återvända till videorna och s dem igen. De ska inte bara håla musikaliskt utan även visuellt över tiden.

Ni gjorde även filmmusik till “Jag saknar dig“. Hur var den upplevelsen?
-Det är i första hand Andreas från Gravitonas som har skrivit och producerat musiken till “Jag saknar dig“ tillsammans med vår gitarrist Ben Smith. Jag var med och skrev låtarna och Gravitonas gör själva fyra låtar på soundtracket. Det är en tuff utmaning att skriva filmmusik, tekniskt väldigt avancerat, men vi älskar ju utmaningar så det passade oss alldeles utmärkt. Dessutom är ju Gravitonas musik väldigt suggestiv så den passar bra till filmmediet. Vi kommer att göra flera soundtracks, “Lucky Star“ är till exempel temat till boken “The Unvisible“ som ska bli både spel och film så småningom.

Hur viktigt är ens utseende och image som artist idag?
-Eftersom det visuella har blivit allt viktigare än någonsin, både i musiken och överallt annars, så är det klart att man måste lägga mer tid och energi på det visuella än någonsin tidigare. Men det är viktigt att komma ihåg att inom musiken så är det inte nödvändigtvis vackra ansikten och klassisk skönhet som lönar sig mest -det som människor ofta tycker om eller eftersträvar annars -utan det är snarare intressanta och därmed ofta avvikande utseenden som fungerar bäst. Viktigast är att man en tydlig visuell idé och att man genomför denna väl och kompromisslöst. När då musik och bild samspelar på ett intressant sätt, då kan man trollbinda publiken.

Hur har det varit hittills att sitta med i Idol-juryn?
-Både roligare och intressantare än jag hade kunnat tro. Det mest spännande är att följa utvecklingen hos de unga och balla deltagarna -inte minst alla coola tjejer -som är med i tävlingen i år. Jag tror fler än någonsin har förutsättningarna och kommer att få chansen att bygga en karriär även efter programmet, något jag brinner mycket för. Det ska kännas att “Idol“ är mer än bara ett tv-program i mängden, att det handlar om den riktiga musikbranschen som finns där även när tv-kamerorna har slocknat.

Du reser ständigt, har du kommit på några knep för att tackla långa flygresor och konstant jet lag?
-Jag är extremt stryktålig när det gäller jetlag men för säkerhets skull äter jag melatonintabletter när jetlaggen blir för kraftig. Melatonin är inget sömnmedel utan ett hormon som kroppen bildar naturligt när man vistas i dagsljus. Melatoninet styr altså kroppens inre klocka som just sätts ur spel vid jetlag. Att då äta melatonien ett par dagar efter att man har ankommit en plats där man normalt skulle få jetlag är ett smidigt sätt att slippa känna av jetlag överhuvudtaget. Man liksom lurar kroppen att tro att det alltid har befunnit sig på platsen där man landat.

Vad gör du för att hålla dig i form?
-Jag simmar regelbundet och promenerar gärna och långt. Däremot går jag aldrig på gym, det finns roligare sätt att hålla igång och även bättre sätt att få hela kroppen i rörelse på ett smart och skonsamt sätt. Jogga skulle jag aldrig göra, däremot gå raskt och långt, eftersom löpning är ett vanligt sätt att förstöra knän och det har jag ingen lust att utsätta mig för. Men så har jag ju också sanslöst snygga ben för att vara 50, det är därför jag gillar att gå i shorts året runt. Sedan äter jag bara delikatesser och aldrig några kolhydrater. Det är ett bra sätt att hålla sig snygg och i form.

Har du något sätt att varva ner och koppla av under stressiga perioder?
-Det finns inget bättre sätt att koppla av än att lyssna på musik. Och med nya streamingtjänster som Spotify och Wimp så har det blivit väldigt lätt och behagligt att kunna lyssna på exakt den musik man vill höra och där man vill höra den. Annars gillar jag att vara i naturen -jag har över 30 hästar på två gårdar -och förstås att sova hemma i min gigantiska säng, med eller utan sällskap.

Vad är skönhet för dig?
-Den klassiska skönheten som ofta bara handlar om symmetri tycker jag är ganska banal. Jag gillar skönhet där det finns något som stör och nästan irriterar, något som gör att man inte kan sluta titta för att man fascineras. Det är intressantare för ögat och självklart även för hjärnan än den klassiska skönheten med sina uttänkta perfekta proportioner.

-Däremot köper jag inte struntpratet om “inre skönhet“, skönhet är sällan eller aldrig något inre utan i högsta grad något som har med det yttre att göra. Visst är det viktigt att vara skärpt, rolig, tolerant och nyfiken som människa men det är inte kvaliteter som jag skulle blanda ihop med skönhet. Men vad är det för fel med en vacker och tillltalande yta? Jag uppskaffar verkligen när andra människor har ansträngt sig för att jag ska få något vackert och spännande att titta på. Musikvideor handlar ju till exempel om exakt just det.

<a href=“http://www.youtube.com/watch?v=5Z6o4zBmHI4&feature=player_embedded“ target=“_blank“>Se Gravitonas nya musikvideo här!</a>

FAKTA: Alexander Bard

Ålder: 50 år
Bor: Stockholm
Gör: Har bandet ”Gravitonas” och sitter i ”Idol”-juryn.
Aktuell: Med videon till ”Lucky Star”

Alexander Bard på pressträffen inför

Alexander Bard på pressträffen inför ”Idol 2011”.

Tillsammans med Gravitonassångaren Andreas Öhrn.

Tillsammans med Gravitonassångaren Andreas Öhrn.

Alexander och Andreas på Guldknappengalan.

Alexander och Andreas på Guldknappengalan.

Gravitonas frontfigurer på ELLE-galans röda matta.

Gravitonas frontfigurer på ELLE-galans röda matta.

Alexander Bard medverkar i

Alexander Bard medverkar i ”Bingolotto”.

Alexander visar gärna upp sina

Alexander visar gärna upp sina ”sanslöst snygga ben” i shorts, året om!

[email protected]

2011-10-03 07:32:00

Publicerad: 3 oktober 2011

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag