Värt att veta om maten

improveme.se

För att få en sund och stark kropp måste du först veta hur den fungerar. Fitnessexperten Martin Löwgren reder ut begreppen.

Du kanske tror att du äter nyttigt och tränar smart. Men kroppen är mer komplicerad än man kan tro -och matföretagen gör ofta sitt för att framställa produkter som mer hälsosamma än de i själva verket är. Läs Martin Löwgrens lista över sånt du kanske inte visste om kroppen, maten och träningen i bildspelet ovan!

Klicka vidare för att läsa Martin Löwgrens fitnessfakta! Visste du...

Klicka vidare för att läsa Martin Löwgrens fitnessfakta! Visste du…

...att den nya isländska produkten

…att den nya isländska produkten ”Skyr” som marknadsförs som en kesella-/kesodödare innehåller hela 14 gram socker per portion? De som äger produkter trycker som bara den på att den är så extremt proteinrik med hela 16gram protein per portion och hela hemsidan är uppbyggd kring dess höga proteininnehåll, men de glömmer att säga att den innehåller nästan precis lika många gram socker. Nej, tacka vet jag vår svenska kesella/keso som både är proteinrikare och sockerfattigare.

...att triceps utgör över 60 % av överarmens muskelmassa? Ändå är det oftast biceps man ser folk lägga fokus på när de vill få större armar. Värt att tänka på nästa gång du konstruerar ditt träningsschema.

…att triceps utgör över 60 % av överarmens muskelmassa? Ändå är det oftast biceps man ser folk lägga fokus på när de vill få större armar. Värt att tänka på nästa gång du konstruerar ditt träningsschema.

...att griskött alltid är magrare än nötkött? Dette beror på att grisen samlar fettet under huden medan nötkreaturer marmorerar/spränger in fettet i musklerna (jämför utseendet på en entrecote och en fläskfile så förstår ni). Det är nog mer vi människor som anser nötkött vara finare och därmed även vara magrare men så icke fallet. Nu är i och för sig fett från nötkött eller fläskkött inte något vi människor mår dåligt av att äta, absolut inte, men jag ville bara klargöra att griskött faktiskt är riktigt bra och dessutom ofta mycket billigare. Värt att tänka på nästa gång du ska handla hem kött.

…att griskött alltid är magrare än nötkött? Dette beror på att grisen samlar fettet under huden medan nötkreaturer marmorerar/spränger in fettet i musklerna (jämför utseendet på en entrecote och en fläskfile så förstår ni). Det är nog mer vi människor som anser nötkött vara finare och därmed även vara magrare men så icke fallet. Nu är i och för sig fett från nötkött eller fläskkött inte något vi människor mår dåligt av att äta, absolut inte, men jag ville bara klargöra att griskött faktiskt är riktigt bra och dessutom ofta mycket billigare. Värt att tänka på nästa gång du ska handla hem kött.

...att du behöver promenera cirka 2 timmar för att förbränna samma mängd energi som går åt att springa intensiva backintervaller under 30 minuter? Värt att tänka på för alla som säger sig inte ha tid med träning men som gärna är ute och promenerar för att hålla sig i form.

…att du behöver promenera cirka 2 timmar för att förbränna samma mängd energi som går åt att springa intensiva backintervaller under 30 minuter? Värt att tänka på för alla som säger sig inte ha tid med träning men som gärna är ute och promenerar för att hålla sig i form.

...att kroppen tar upp ALLT protein (och även andra näringsämnen) som du förser den med. Många tror att kroppen bara kan ta upp 30 gram per måltid eller liknande men varifrån detta felaktiga och anmärkningsvärda påstående kommer ifrån har jag ingen aning om. Kroppens mag-tarmkanal jobbar efter

…att kroppen tar upp ALLT protein (och även andra näringsämnen) som du förser den med. Många tror att kroppen bara kan ta upp 30 gram per måltid eller liknande men varifrån detta felaktiga och anmärkningsvärda påstående kommer ifrån har jag ingen aning om. Kroppens mag-tarmkanal jobbar efter ”allt-tas-upp-principen”, men vad exakt den gör av med allt intaget protein är svårare att säga då protein har så ofantligt många andra funktioner än att nybilda muskulatur. Det finns ingen med andra ord ingen mening med att överäta protein (över 4 gram protein per kilo kroppsvikt) i tron att det automatiskt ska ge mer muskler. Värt att tänka på för alla som är noga med att äta 20-30 gram protein var tredje timme men som lika gärna skulle kunna dra i sig 150 gram till lunch istället.

...att varje kilo lagrat kroppsfett innehåller 7000 kcal (varje gram fett ger 9 kcal, men när de lagras in går lite av energin åt varav det blir 7 kcal kvar)? Har du 10 kg fett lagrat i din kropp har du med andra ord 70 000 kcal lagrat. Detta energilager är kroppens överlevnadsförråd som gör att vi kan leva väldigt länge utan att äta någon mat. Om vi säger att det

…att varje kilo lagrat kroppsfett innehåller 7000 kcal (varje gram fett ger 9 kcal, men när de lagras in går lite av energin åt varav det blir 7 kcal kvar)? Har du 10 kg fett lagrat i din kropp har du med andra ord 70 000 kcal lagrat. Detta energilager är kroppens överlevnadsförråd som gör att vi kan leva väldigt länge utan att äta någon mat. Om vi säger att det ”kostar” 2500 kcal för oss att överleva varje dag på en öde ö – vilket är rätt mycket, men vi säger det – kommer en person med 10 kg kroppsfett leva cirka 28 dagar utan föda medan en ”Biggest Loser”-deltagare med 100 kg kroppsfett (700 000 kcal) överlever på samma ö i nästan ett helt år (280 dagar).

...att alla alkoholdrycker är enormt kalorika? Många tänker mest på vad alkoholen i sig gör med kropp, muskler och lever, men färre tänker på vilka enorma kalorimängder en fylla ger.

…att alla alkoholdrycker är enormt kalorika? Många tänker mest på vad alkoholen i sig gör med kropp, muskler och lever, men färre tänker på vilka enorma kalorimängder en fylla ger.

...att ledbanden på fotens utsida (eller i alla leder, för den delen) primärt skickar in signaler om fotens position till storhjärnan så att den i sin tur skickar tilllbaka signaler till foten/underbenets muskulatur att spänna sig i ett försök att undvika stukning? Ledband i sig är alldeles för svaga för att kunna motverka en vrickning, men deras förmåga att tala om för storhjärnan så att denna kan bestämma vilka muskler som ska skydda området när en stukning är påväg är guld värd. Det är denna förmåga som blir försämrad om ett ledband går sönder och gör att man stukar om foten om och om igen då storhjärnan inte längre får några signaler från ledbandet. Proprioception kallad det med ett finare ord.

…att ledbanden på fotens utsida (eller i alla leder, för den delen) primärt skickar in signaler om fotens position till storhjärnan så att den i sin tur skickar tilllbaka signaler till foten/underbenets muskulatur att spänna sig i ett försök att undvika stukning? Ledband i sig är alldeles för svaga för att kunna motverka en vrickning, men deras förmåga att tala om för storhjärnan så att denna kan bestämma vilka muskler som ska skydda området när en stukning är påväg är guld värd. Det är denna förmåga som blir försämrad om ett ledband går sönder och gör att man stukar om foten om och om igen då storhjärnan inte längre får några signaler från ledbandet. Proprioception kallad det med ett finare ord.

...att män och kvinnor har lika många muskler (cirka 206 stycken)? Det som gör att vi män generellt är starkare och att våra muskler är större styrs av våra hormonnivåer. Om en kvinna dopar sig med bland annat manligt könshormon är skillnaden hårfin i såväl utseende som styrka och muskelvolym men även i ansikte, kroppsbehåring och röst mot en mans.

…att män och kvinnor har lika många muskler (cirka 206 stycken)? Det som gör att vi män generellt är starkare och att våra muskler är större styrs av våra hormonnivåer. Om en kvinna dopar sig med bland annat manligt könshormon är skillnaden hårfin i såväl utseende som styrka och muskelvolym men även i ansikte, kroppsbehåring och röst mot en mans.

...att majoriteten av våra vanligaste ostar (hushåll, grevé, präst) har ett i stort sett obefintligt sockerinnehåller men skyhögt proteininnehåll? Ost är ett perfekt mellanmål tillsammans med lite nötter och en proteinshake. Det är även rikt på bland annat kalcium.

…att majoriteten av våra vanligaste ostar (hushåll, grevé, präst) har ett i stort sett obefintligt sockerinnehåller men skyhögt proteininnehåll? Ost är ett perfekt mellanmål tillsammans med lite nötter och en proteinshake. Det är även rikt på bland annat kalcium.

2012-01-18 06:51:00

Publicerad: 18 januari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp