Gillette nummer 1

improveme.se

Några drag med hyveln – sen är det klart. Eller? Att raka sig må vara enkelt, men att få till en bra rakning är desto svårare. Med dessa fem tips lyckas du varje gång.

Personlig hygien har alltid varit en grundsten för ett fräscht intryck, vare sig man är kille eller tjej. Regelbundna duschar duger gott och väl, men när det gäller behåring är det en annan sak. Vissa föredrar trimmat, andra slätrakat och somliga vill ha det lite grövre.

Oavsett vilken stil man har så krävs det olika redskap för olika utseenden, allt från rakapparater till trimmerkammar och hyvlar.

Själva rakprocessen kan emellertid vara svårare för vissa. Här kommer därför fem enkla steg till en felfri rakning.

1. Trimma först
Börja med att kamma medhårs så att det blir kapat så noggrant som möjligt. När du väl börjar trimma -rör dig mothårs för att maximera avlägsnandet. Nybörjare klarar sig bättre med en längre kam vid de första försöken eftersom det ger mer kontroll, men de erfarna kan direkt gå på önskad längd.

2. Förbered huden
Även om du inte rakar bort allt skägg är det viktigt med ett bra skydd. Att förbereda huden innan första draget säkerställer en behaglig, nära rakning med lägre risk för olyckor. Börja att tvätta rent ansiktet och halsen med ett milt rengöringsmedel och varmt vatten, alternativt att duscha innan. På det här viset får du bort smuts och olja samtidigt som håret mjukas upp så att du inte behöver trycka lika hårt på hyveln.

3. Rakgel eller raklödder
Ett bra och behagligt resultat får du av raklödder, men det bästa resultatet uppnås med en rakgel. Förutom att mjuka hårstråna ytterligare så kan det underlätta rakningen eftersom det är genomskinligt och därmed låter dig se var du rakar.

4. Finslipa
De svåraste bitarna underhålls enklast med ett separat blad. Gillettes rakhyvlar är utrustade med precisionsblad bak på hyveln, till för att underlätta rakning vid svåråtkomliga ställen, exempelvis polisongerna eller nära näsborrarna. Den kommande Gillette Fusion ProGlide Styler har även en mindre inbyggd trimmer för de som känner att det blir för pilligt med enbart ett blad eller för klumpigt med en rakhyvel.

5. Återfuktning
Efterbehandling är minst lika viktigt som att använda raklödder eller vassa rakblad. Rensa bort överflödigt hår och produkter med ljummet vatten, dutta torrt med en handduk och applicera after shave-lotion för att återställa fuktbalansen.

Kom ihåg att symmetri är viktigt -matcha stilen med din ansiktsform. Någon som har vädigt avlångt ansikte bör exempelvis undvika långt bockskägg då det ger en illusion av ett längre ansikte än vad personen egentligen har. Mer om detta i en kommande artikel. Håll utkik!

Bildspel: Gillette nummer 1

Bildspel: Gillette nummer 1

kevin.krooks@improveme.se

2012-07-10 09:02:00

Publicerad: 10 juli 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige