Albin: “Allt hände inte över en natt“

Från att ha spelat på den lokala pizzerian till att bli bokad på några av de populäraste scenerna i Sverige. improveme.se tog ett snack med hypade Albin om nya singeln, papparollen och hur livet förändrats sedan genombrottet.

Sedan genombrottet med ”Din soldat” förra våren har Albin Johnsén fortsatt leverera hitlåtar i ett rasande tempo. 25-årigen är nu aktuell med nya singeln ”Dyra tårar” som är ytterligare ett smakprov från debutalbumet som släpps i maj. Under arbetet med den nya låten har Albin och hans kompanjon Mattias Andréasson arbetat med unga stjärnskottet Isabelle Gbotto, och producenten Linus ”Style of Eye” Eklöw vilket gett låten ett annat sound än tidigare.

– Den handlar om min relation till musiken, som jag alltid återvänder till när jag mår dåligt. Det är lite som terapi kan man säga, berättar Albin för improveme.se och fortsätter:

– Det finns ett ”du” i låten, och det är musiken. Jag har aldrig skrivit en låt på det här temat förut. Jag ser den lite som en hyllning till musik.

Berätta om din bakgrund inom musik!

– Jag började skriva texter när jag var tio år gammal och stod i studion första gången när jag var 13. Efter det började jag spela i ett rap/funk-band och lade ner mycket tid, energi och pengar i det projektet. Vi gjorde säkert 80-90 gig och tog varje tillfälle vi fick till att få spela, vare sig det handlade om att vara förband eller att spela på en pizzeria.

Albin berättar vidare att bandet övergick till en duo som senare fick skivkontrakt -men ingen publik. Recensionerna var svaga och sångaren menar att de var naiva i sitt tänk kring utvecklandet av sin musik. Men när Albin istället bestämde sig för att satsa på en solokarriär kände han att han hittat hem.

– Det senaste året har varit… Jag har fått en massa nya erfarenheter. Det är lätt att tro att allt hände över en natt, men jag ser det som en tioårsperiod av arbete. Jag har behövt ta många steg för att förbereda mig inför det här, förklarar han.

För ett par månader sedan släpptes låten ”Frank” som handlar om Albins son med samma namn. I samband med släppet av singeln passade sångaren också på att bjuda på en lite mer privat sida av sig själv i media, efter att tidigare begränsat sig till att enbart fokusera på det som handlar om hans musik.

– I och med släppet av ”Frank” öppnade jag upp för det, samtidigt som det var på mina villkor. Jag tror inte att jag förändrades som person när jag blev pappa, men jag fick helt klart nya perspektiv på saker och ting, samtidigt som jag insåg vad som var viktigt i livet. Och det kände jag att jag ville skriva om, trots att jag tidigare tänkte att jag inte skulle göra en ”pappalåt”.

Om en månad släpps Albins debutalbum som enligt sångaren själv är en bra spegling av hur han själv är som person.

– Utan att verka märkvärdig så har jag ju mer än en sida av mig själv. Den röda tråden på albumet är att det är Albin rakt igenom. Det är ärligt och äkta utan kompromisser. Vi har fått stor frihet att få göra vår grej, avslutar han.

Albin är aktuell med sin nya singel

Albin är aktuell med sin nya singel ”Dyra tårar” som bland annat finns på Spotify.

Tillsammans med Kristin Amparo skapade Albin en av förra sommarens största hitlåtar,

Tillsammans med Kristin Amparo skapade Albin en av förra sommarens största hitlåtar, ”Din soldat”.

För improveme.se berättar Albin om hur hans liv förändrats sedan genombrottet förra våren.

För improveme.se berättar Albin om hur hans liv förändrats sedan genombrottet förra våren.

[email protected]

2015-04-24 09:57:00

Isabella Eklöf
Publicerad: 24 april 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp