En specialdesignad låda fylld med internetkärlek

På nätet blir tonen ofta hård och rå från dessa så kallade ”troll” som gömmer sig bakom sin skärm i tron att de är anonyma och därför kan kasta ur sig vad som helst. Näthat är numera ett vedertaget begrepp. Företaget Glossybox har gjort en undersökning bland sina prenumeranter angående just näthat.

– Att stämningen på nätet upplevs som hårdare idag är det nog många som håller med om. I juli gjorde vi därför en undersökning bland våra prenumeranter och med över 7 000 svar kan vi nog dessvärre bekräfta att så är fallet – 90 procent svarade att kränkningar på nätet är ett problem och fler än hälften anser att stämningen generellt sett blivit mer negativ de senaste åren” säger Jessica Feinbaum, Marketing & PR Manager på GLOSSYBOX

danielparis2-a

Som en motreaktion på allt näthat vill nu Glossybox i samarbete med Daniel Paris istället ge nätkärlek. Ledorden för samarbetet är Love, Unity, Solidarity och Peace . Dessa ord tillsammans med Gandhis klassiska citat ”An eye for an eye only ends up making the whole world blind”, återfinns på en specialdesignad version av The Man Box.

glossyboxar

– Jag är själv väldigt aktiv i sociala medier men har varit skonad från den mobbing som många andra blir utsatta för. Just därför känner jag ett extra ansvar att stå upp för dem som blir utsatta och som själva många gånger inte kan eller orkar stå emot. Ord på internet är inte mindre verkliga för att de är online, det är precis lika allvarligt att ta emot elaka kommentarer eller hot på nätet som i verkliga livet och kan såra någon precis lika mycket. Vi verkar ha kommit till en punkt där orden har tappat sin mening och det är fritt fram att säga vad som helst på nätet. Den här utvecklingen måste vi vända! säger Daniel Paris.

danielparis-portratt-a

Tack och lov visar Glossybox undersökning också att det finns kärlek där ute i cyberrymden. Fyra av tio har kärleksbombat någon, och cirka var femte har själv fått ta emot nätkärlek

Louise Flinck
Publicerad: 7 september 2015
Foto: Glossybox

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp