Manbun gör dig skallig i förtid

Vi gillar fortfarande killar med en liten bullig hästsvans, så kallan ”manbun”. Men nu kommer skrämmande forskning för alla tofsmän – manbunsen kan nämligen orsaka håravfall. På engelska heter åkomman Traction alopecia.

jaredletomanbun
Killen vars hår, och speciellt manbun, nästan är mer känt än honom själv – Jared Leto

Till en början kanske det inte märks men sedan kan det börja dyka upp lite kala fläckar här och var, främst i pannan. Anledningen till håravfallet är helt enkelt att om håret dras för hårt bakåt upprepade gånger så skadar man hårsäckarna. Denna retning av hårsäckarna kan leda till att de dör och det går inte att reparera. Just håret i pannan är det som sträcks mest och därför ramlar det av först och orsakar vikar, eller skallighet.

leodicaprio
Leonardo di Caprio kör hårt med skägg och manbun. Här är det rejäl slick. Akta vikarna Leo!

Nu är det inte alla som har hästsvans som drabbas och manbunsen är bara en del av orsaken till Traction alopecia. Åkomman drabbar även kvinnor som har håret i hårda svansar, flätar eller knutar.

Men lugn, det finns ett enkelt sätt att slippa håravfall på grund av tofs, det är helt enkelt att inte dra åt håret så snortajt. Låt det vara snäppet lösare och du slipper transplantation.

chrishemsworth
Hunken Chris Hemsworth har numera klippt av sin svans. Synd tycker vi, men nu får han i alla fall behålla håret.

De som gillar den här frisyrtrenden kan få sitt lystmäte av manstofsar på instagramkontot ”ManbunMonday”. Än har de håret kvar.

Louise Flinck
Publicerad: 28 september 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp