Mästerbarberarens bästa raktips

Diamantis Moumtzoglou är en av Sveriges skickligaste barberare. Han kommer från en familj av herrfrisörer och det var hans farbröder som intresserade honom för yrket.
Sedan 15 år tillbaka så koncentrerar han sig på ”herrtrender” och ”herrstilar” i sin salong Prinsar och prinsessor i Stockholm.
Passionen för rakningen är stor, en livsstil, och här delar Diamantis med sig av sina bästa tips för den perfekta rakningen.

Förberedelsen
Man ska alltid tvätta och raka sig på kvällen. Det är A och O för oss i Skandinavien. Vintern är ett hot för våra ansikten, det är både torrt och kallt så tvättar du och rengör ansiktet på morgonen så tar du bort hudens egna fetter och på det sättet kan du skada ansiktet under den mörka delen av året, just för att det är kallt och torrt. Under vintertid så ska man återfukta ansiktet extra mycket så att huden får en boost – och alltid på kvällen.

rakning_liten2Smörjningen
Tvätta alltid ansiktet ordentligt före rakningen. Är du känslig så prova att efter tvätten smörja in ansiktet med lite moisturiser /lotion på känsliga ställen i 10 till 15 minuter innan rakningen. På det sättet så suger huden upp vätskan och sväller upp lite och på det sättet kan man få ut stråna lite mer.

Intvålningen
Om rakolja används så är det bra för det gör att stråna ställer sig upp och förbereder sig för löddret. Stå gärna i duschen och låt varmt vatten rinna i ansiktet en stund. Eller använd en rakhandduk som du värmer upp med en vattenkokare. Men vänta en stund eller skaka till handduken så att den inte är så varm. Applicera sedan på rakoljan och vänta någon minut innan du börjar raka dig.

Borste
Lödder skall alltid göras med en borste och inte vilken borste som helst – utan en borste med grävlingshår då de stråna fördelar upp fukten så att skägg och lödder gifter sig.

Rakning
Stanna upp och titta dig i spegeln och se hur ditt skägg växer. Omkring 80 procent av alla män gör oftast alltid fel och härmar det man ser på tv. Omkring 35 procent av alla män har skägg som växer från vänster sida och går mot höger. Resterande har skägg som växer uppifrån och cirka 2 till 3 cm från halsen. Även då måste man tänka på att raka medhårs och vända hyveln/kniven och se till att inte rycka bort stråt. Var lite försiktig där håren möts och går emot varandra

Eftervården
Eftervården är viktig eftersom man lätt blir torr efter rakningen. En After shave balm utan alkohol fungerar på ca 75 % av alla män. Har du torrare hud så kan en alo vera lugna till en viss del.

rakning_liten3

Alkohol
Aldrig alkohol efter en rakning. Ansiktet är alltid sårbart efter en rakning och alkoholen förvärrar huden, då ansiktet torkas ut. Torr hud sänder signaler till talgkörtlarna att öka sebum, som gör att huden blir fet. Använd en lugnade och återfuktande After Shave balm utan alkohol eller en moisturiser med något lugnande som alo vera eller något antiinflammatoriskt med salicysyra.

Kom i håg att det ansiktet du har kommer du att ha för resten av dit liv!

Redaktionen
Publicerad: 5 november 2016
Foto: Privat

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp