Så ofta färgar männen håret

Närmare varannan svensk man har färgat håret hemma på egen hand och cirka var femte man gör det ett par gånger om året.
Den överlägset vanligaste anledningen till att så många män väljer att färga håret är att de vill förändra utseendet visar en ny undersökning. 

Tre av fem svenskar har någon gång färgat håret hemma. Det är vanligare bland kvinnor än män att ge sig på att färga håret på egen hand, men närmare varannan man i Sverige har testat på att byta hårfärg i hemmet.

Den främsta anledningen är för  att göra en förändring av sitt utseende, men även för att täcka gråa hår och förstärka sin naturliga hårfärg. Det visar en undersökning som Henkel Norden genomfört.

– Vi ser att det är en ökande trend att allt fler män färgar håret hemma. Men det är inte bara hårfärgningen som ökar, groomingprodukter för män är ett av de snabbast växande segmenten inom skönhetsmarknaden och försäljningen har överträffat den globala skönhetsmarknaden under de senaste fem åren, säger Tarik Belqaid, nordisk PR-chef för Henkel Beauty Care.

Manliga fotbollsspelare har sedan länge varit trendsättare inom hårfärgning, med David Beckham som länge bar fanan för sina vågade hårfrisyrer och färger. På senare år har trenden förts vidare av fotbollsspelare som Lionel Messi som tidigare i år valde att blondera sig.

Tips när du färgar håret hemma:

– Samla alla färgningsredskap och ingredienser inom räckhåll och glöm inte att ställa in timern. Sätt på dig din mest slitna T-shirt samt medföljande skyddshandskar. 

– Gör ett allergitest innan du färgar håret. Testinstruktionerna finns på samma bipacksedel som bruksanvisningen.

– Applicera färgen enligt instruktionerna. Var noga med att kontrollera om färgen ska appliceras på torrt eller vått hår. 

– Om du har rester av hårfärg kvar från tidigare hårfärgning, riskerar du att resultatet avviker från bilden på förpackningen.

– Varning! Resultatet kan bli en överraskning om du de senaste fyra månaderna har färgat håret med henna eller färgextrakt som innehåller henna. Detsamma gäller om du byter från artificiella färger till biologiska.

– Färga och permanenta inte håret för nära inpå varandra. Låt håret återhämta sig i 1-2 veckor innan du genomför behandling nummer två.

Redaktionen
Publicerad: 19 september 2016
Foto: IBL

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp