Zelmerlöws framgångsresa i bilder

Den 13 juni 1986 var en stor dag för professorn Birgitta Sahlén och kirurgispecialisten Sven-Olof Zelmerlöw – då föddes nämligen sonen Måns Petter. Vad de inte visste då var att den vackra pojken nästan 29 år senare skulle ha hunnit med att medverka i en hel drös musikaler, varit programledare för ”Allsång på Skansen”, representera Sverige i ”Eurovision Song Contest” och bli Mums-Mums med hela svenska folket.

Från att ha haft ett år kantat av såväl klantiga uttalanden i TV till att bli dumpad av flickvännen Azra Osmancevic, med en enorm mediabevakning på det, har Måns Zelmerlöw onekligen vänt från botten till toppen på tolv månader. Efter att ha kammat hem vinsten i ”Melodifestivalen” stod det klart att det är Måns som får framföra sitt bidrag ”Heroes” i ”Eurovision Song Contest” för Sveriges räkning i veckan.

Hur det går i tävlingen återstår att se, men en sak är säker – Måns har en enormt lång karriär att falla tillbaka på. Så vad har då Lundagrabben hunnit med under sin tio år som artist? Vi tar oss en titt på höjdpunkterna!

Mans800x400_1
Foto: Linus Hallsénius/TV4

Det var hösten 2005 som vi för första gången fick stifta bekantskap med Måns Zelmerlöw då han ställde upp i ”Idol” med Enrique Iglesias ”Hero”. Förutom att charma jurymedlemmen Kishti Tomita tog han TV-tittarna med storm och sjöng sig till en femteplats. Året därpå ställde han upp i första säsongen av ”Let’s Dance” i samma kanal och kammade hem vinsten tillsammans med sin danspartner Maria Bild. Samma år spelade han även huvudrollen Danny Zuko i musikalen ”Grease” i Malmö. Inte så illa pinkat för en 20-åring!

Mans800x300_1
Foto: Håkan Nordström, AOP

2007 var året då Måns debuterade i ”Melodifestivalen” och gjorde stor succé med sin ”Cara Mia”. Året fortsatte med att Måns gjorde ännu en musikal då han tillsammans med bland andra Anna Sahlene satte upp ”Footloose” i Göteborg och senare i Stockholm. Han programledde också ”Lilla Melodifestivalen” och drog året därpå ut på Diggilooturné ihop med en rad svenska artister.

Mans800x400_2
Foto: Patrik Österberg, Charles Hammarsten, AOP

Andra gången Måns deltog i Melodifestivalen var 2009 då han ställde upp med låten ”Hope & Glory” och slutade på en fjärdeplats. Året därpå var Måns tillbaka igen, men denna gång som programledare tillsammans med Christine Meltzer och Dolph Lundgren.

Foto: Patrik Österberg
Foto: Patrik Österberg

Våren 2011 spelade Måns huvudrollen Romeo i ”Romeo & Julia” på Göta Lejon tillsammans med Lizette Pagler som vunnit huvudrollen genom TV-programmet ”Jakten på Julia”. Efter det blev sångaren allsångs-Måns med hela svenska folket då han tog över programledarrollen för ”Allsång på Skansen” efter Anders Lundin.

 

Foto: Eero Hannukainen
Foto: Eero Hannukainen

Programledandet fortsatte under ytterligare två somrar, till Måns i finalavsnittet av ”Allsång” sommaren 2013 tackade för sig för att gå vidare med nya utmaningar. Under hösten spelade han huvudrollen i musikalen ”Spök” tillsammans med bland andra Loa Falkman och Lena Philipsson som fortsatte in på 2014. I samma veva släppte han albumet ”Barcelona Sessions”.

Mans800x400_5
Foto: Pelle T Nilsson

Som vi vet inleddes 2015 starkt av Måns då han kammade hem vinsten i ”Melodifestivalen”. Nu återstår bara att se om han även vinner ”Eurovision Song Contest” i Wien… Vi håller alla tummar vi har!

Isabella Eklöf
Publicerad: 21 maj 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp