Nya smarta klockan Apple Watch OS2 är här

Som alltid när Apple släpper en nyhet blir fansen smått galna. Det tältas, köas och trängs – allt för att vara först med den nya åtråvärda prylen.

Det senaste släppet är ingen dator eller mobiltelefon, utan en klocka. Men som har många funktioner gemensamma med en mobiltelefon. Apple Watch är klockan som gör att du känner dig lite som Inspector Gadget. Du kan till exempel ringa med klockan, fotografera och be Siri ta diktamen och skriva ihop ett meddelande.

Apple Watch kommer i tre olika utföranden, det är Sport Watch, Watch samt Watch Edition. Klockorna kommer dessutom i två olika storlekar på boetten, den lilla ligger på 30 mm och den större på 42 mm.

Du styr klockan via tre knappar på ena sidan, varav den ena är en så kallad digital crown. Det vill säga att du kan både trycka på den och scrolla med den. Och precis som med iPad och iPhone reagerar klockan på beröring. Du swipar åt olika håll, trycker hårt eller lätt eller dubbeltappar på den.

Sportklockorna kommer i fem olika färger.

Några av finesserna med Apple Watch :

  •  Säg det med känsla – digital touch
  •  Byt urtavla efter eget tycke och smak
  •  Ring direkt från klockan
  •  Svara på meddelanden
  •  Få vägbeskrivning
  •  Välj vad som spelas på iPhone
  •  Se dina framsteg när du tränar
  •  Ta en gruppbild med kamerafjärrkontrollen
  •  Hitta din iphone genom att pinga den
  •  Be Siri om hjälp

Pris på klockorna.

Sport watch kostar 3 995 kr för 38 mm och 4 495 kr för 42 mm.

Watch kostar olika beroende på vilket armband man väljer. Från 6 495 kr till 12 495 kr.

Watch edition kostar från 110 000 kr till 180 000 kr.

Apple Edition är dyrgripen av de tre modellerna med rosa eller gult guld i 18 karat och med en skärm av safirglas. Från 110 000 kronor kostar dessa lyxklockor.

Efter att ha testat klockan i några veckor har jag kommit fram till vad jag gillar mest med Apple Watch.

En stor fördel för oss handväskbärare är bland annat att när man stoppat ner mobilen djupt ner i sin stora väska hör man inte alltid den ringa när man går på stan. Med klockan på armen missar jag inga samtal längre. För vid samtal plingar det på handleden. Eller om du har den på ljudlöst så känner du att det liksom pickar till. Hinner du inte rafsa fram mobilen går det utmärkt att svara från handleden. Men man vill kanske inte gå omkring och snacka in i klockan som någon slags James Bond. Då byter du enkelt till mobilen istället. Mycket praktiskt som sagt.

Jag uppskattar även att kunna få notiser till klockan. Om jag får ett mail, nyheter på Aftonbladet eller om det hänt något på Instagram, Facebook eller Twitter till exempel. Har du tusentals följare som brukar gilla dina bilder går det att ställa in så att du slipper få en knackning på handleden varje gång någon gillat din senaste bild. Det blir ett himla knackande annars.

De tre olika klockmodellerna Watch, Watch Editon och Sport Watch

Något jag inte hunnit använda så mycket av än men som jag definitivt kommer att försöka få in som daglig rutin är dagens rörelsemål. Där ställer man in hur mycket man ska stå, gå och hur många kalorier man förbrukar per dag. Sedan kan man via en cirkel se hur stor del av målet som är uppnått varje dag. Ett enkelt sätt att påminna sig om att aktivera sig.

En Apple Watch är ingen livsnödvändighet men däremot en kul pryl för oss som gillar ny teknik.

Louise Flinck
Publicerad: 11 augusti 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp