Här föddes den svenska synden

Uttrycket ”Den svenska synden” är spritt över hela världen och trots att det myntades redan på 50 talet hänger det i viss mån med än idag.

För visst är det så att många från andra länder inbillar sig (fortfarande år 2015) att vi har isbjörnar på gatorna och så det här då med att svenskar, i synnerhet svenska kvinnor är frigjorda och gärna har sex precis när lusten faller på.

I p-rullar är det ofta någon hel- eller halvdum blondin med namn som Inga och som gärna ligger runt och visar brösten titt som tätt. Detta fenomen med heta blonda svenska brudar som osar sex är inte bara vanligt förekommande i rena porrfilmer, nix de där Inga-figurerna finns även i vanliga spelfilmer som behöver hottas upp.

Tjejer som Victoria Silvstedt och Anita Ekberg har dessutom hjälpt till att hålla ryktet levande i många decennier. Tröttsamt och väldigt odaterat kan vi som faktiskt vet hur det ligger till tycka. Men var sjutton har utlänningar fått detta ifrån?

Uttrycket ”den svenska synden” myntades 1951. Det var då Arne Mattsons film ”Hon dansade en sommar”, med Ulla Jacobsson och Folke Sundqvist i huvudrollerna kom. I filmen kunde man se Ullas nakna bröstvårtor och detta chockade världen så pass att Sverige fick en stämpel som syndens näste. Två år senare befästes detta genom Ingmar Bergmans ”Sommaren med Monika” där två tonåringar hade sex utanför äktenskapet.

Sexualupplysningsfilmen ”Ur kärlekens språk” kom 1969. När den visades i London två år senare väckte den sådan avsky att cirka 30 000 personer gick ut på gator och torg och demonstrerade. På ett av plakaten stod det ”Sverige – mer porr, fler självmord, mer alkoholism och mer gonorré för varje år”

Och Inga då? Det var brunetten Christina Lindberg, Sveriges mest kända pinuppa som med porrfilmen ”Maid in Sweden” 1971 blev delskyldig till att namnet Inga spreds internationellt och som sedan dess fått folk att tro att var och varannan svensk tjej heter Inga.

Louise Flinck
Publicerad: 13 augusti 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp