5 samboproblem – och lösningen på dem!

Har du och din kärlek precis flyttat ihop? Har ni redan börjat bråka om både privatliv, möblering och garderobsutrymme? Ni kan vara lugna. Här är lösningen på problemen.
Samboende kan verka som en romantisk dröm med ljuvliga middagar och morgonsex. Det kan kännas ganska mysigt att bo ihop på relativt få kvadratmeter. Men snart uppstår smågnabben och diskussioner om både ekonomi och garderobsutrymme.

Här har vi samlat de vanligaste flytta-ihop-problemen och reder ut hur man på bästa sätt löser dem.

Problem 1: Klaustrofobi
Ni börjar bråka och du känner att du behöver gå iväg för att lugna ner dig, reflektera och få lite utrymme. Men i en liten lägenhet existerar det där utrymmet inte längre.

Lösningen: Om du är en person som behöver lite tid för dig själv efter ett bråk bör ni redan från början diskutera fram en lösning för att låta varandra vara ifred en stund. Målet är att ni ska känna er lika bekväma och hemma i lägenheten när ni bråkar som när ni har en perfekt kväll.

Problem 2: Nästa steg?

Efter att ni varit tillsammans ett tag och sedan beslutat er för att flytta ihop är det naturligt att fundera över nästa steg i förhållandet. Vart leder det här? Vill ni gifta er, skaffa barn eller satsa på era karriärer? Få saker genererar så mycket stress som att diskutera framtiden.

Lösningen: Gör ert bästa för att strunta i påtryckningar, frågor och funderingar från familj och vänner. Koncentrera er på att njuta av tillvaron och lev i nuet. Att flytta ihop är en stor sak. Vänj er vid det först och diskutera avgörande beslut inför framtiden när ni båda är redo.

Problem 3: Vem gör vad?

Du gillar att ha det snyggt och rent omkring dig, men din sambo är betydligt slarvigare. Det här med att dela på sysslorna är inte det lättaste.

Lösningen: Försök kompromissa. Kanske är du bättre på att hålla ordning omkring dig när du lagar mat, medan din sambo sover längre på morgonen. Då kanske du ska sköta disken medan han ser till att sängen är bäddad innan han går till jobbet. Ett tips är att dela upp boendet i zoner och sköta alla sysslor i respektive rum. Sedan kan ni byta zoner efter en period om ett par veckor.

Problem 4: Olika inredningssmak
Din sambo vill hålla inredningen enkel med diskreta färger och minimalt med textilier. Tråkigt, tycker du som gärna målar väggarna i starka färger och öser på med kuddar. Inredningssmak kan verkligen variera.

Lösningen: Första steget kan vara att spana in inspirationsbilder online eller i tidningar. Kanske hittar ni något ni båda gillar? Kör på det! Även här gäller det att kompromissa. Han får behålla de vita väggarna om du får ge färg genom exempelvis gardiner och kuddar.

Problem 5: Balansera budgeten
Om du tjänar mer pengar än din sambo och du menar att ni ska betala halva hyran var finns risken att det hela slutar i en diskussion om vem som egentligen ska betala för vad. Det kan bli ganska jobbigt om du envisas med att ni bör betala lika mycket för allt, när det visar sig att din sambo helt enkelt inte har råd.

Lösningen: Ta en andel av vardera månadsinkomst och dela upp det i kategorier. Bestäm att 30 procent av budgeten ska gå till mat, en annan procentandel till hyran och så vidare. Detta gör det bekvämt för båda eftersom att den person som tjänar mer kan bidra med ett större belopp medan ni samtidigt lägger samma andel av era månadsinkomster.

Redaktionen
Publicerad: 29 oktober 2021
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp