Bevisat – skönheten ligger i betraktarens ögon

Att snygga människor väljer andra snyggingar som partners är väl inte direkt något som är okänt. Att bli tillsammans med någon på ”sin egen nivå” helt enkelt. Men detta gäller inte om man känt varandra länge.

Nu har forskare undersökt detta fenomen och studien visar att vi tar olika beslut baserat på hur länge vi känt varandra innan vi började dejta.

– Om vi börjar dejta inom en månad efter vi träffats första gången är den fysiska attraktionen en stor faktor och vi väljer då någon som är ungefär lika attraktiva som man själv är, säger Eli Finkel, medförfattare till studien och psykologiprofessor vid Northwestern University’s Weinberg College of Arts and Sciences

Har man däremot känt personen sedan tidigare, eller till och med varit vän länge med den man börjar dejta så spelar utseendet mindre roll. Vi bryr oss inte lika mycket om att vara lika den vi är tillsammans med. Har man tagit sig tid att lära känna och umgås i olika sociala sammanhang tar man sig förbi den där första snabba bedömningen.

Om man till exempel ser till en oattraktiv kvinna (sett ur en vetenskaplig synvinkel) och en attraktiv man så är det mer troligt att det uppstår kärlek om de har känt varandra ett bra tag innan man börjar dejta.

En förklaring till det här ihopparning-beteendet kommer ur ett tävlingsperspektiv. En persons framgång på singelmarknaden är begränsad av hur åtråvärd han eller hon är. Människor som är fysiskt attraktiva tenderar att betraktas som väldigt åtråvärda och har därför bättre chans att själva haffa en väldigt attraktiv person.

Forskarna såg även att de 137 par de följt under en längre tid var ungefär lika lyckliga i sina förhållanden oavsett om de varit främlingar eller vänner innan de blev tillsammans.

Redaktionen
Publicerad: 2 januari 2021

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp