Därför är killar rädda för att binda sig

Män är från mars och kvinnor från Venus… Bla, bla, bla, tänker du då. Jag också, men faktum kvarstår. Män och kvinnor är och förblir olika.

Hur många gånger har du inte tänkt, varför är han så himla rädd för att ta vår relation till nästa nivå? Många gånger tycker vi tjejer att vi gör alla rätt, resultatet på provpappret framför näsan har sedan skoltiden redan berättat det för oss – ”Alla rätt!” Men ändå får vi inte som vi vill; priset, kärleken eller prinsen som vi tycker att vi förtjänar uteblir. Varför?

Lugn, det här handlar inte bara om dig. Du är långt ifrån ensam om att uppleva detta. Jag vill också förtydliga redan nu, att den här listan inte handlar om att svartmåla män som svin. Tvärtom. Jag vill här belysa varför män idag är livrädda för att gänga sig.

 

8 anledningar till varför män är rädda för att binda sig:

art-2-binda-sig

Åldersnojan

Kvinnor är ofta beskyllda för att sätta större press på det där med födelsetal. Till ytan må hända, men låt dig inte luras. Killars åldernoja gestaltar sig bara på andra sätt, bland annat när det kommer till relationer. Så länge man är obunden och fri, så känner man sig fortfarande ung och stark.

 

text-4-binda-sig

Bachelor-faktorn

Inpräntat sedan barnsben; en singelman är en bachelor, en vital och viril storspelare, medan en ungmö är ogift. Mäns singelstatus har alltid värderats högre än kvinnors även om vi ska tro att det är annorlunda idag. Män identifierar sig därför med cowboyen, superhjälten och enstöringen som aldrig stadgar sig. Kvinnors singelstatus ”ogift” beskriver endast en ickestatus, en sits om vad man ännu inte har.

 

text-7-binda-sig

”Den där Richard Gere asså…”

Vi 80-talister såg hur Julia Roberts lyckades vinna den rika bachelorn i filmen “Pretty Woman” (bild ovan). Hon var typ några och 20 och jobbade på gatan (hennes rollkaraktär alltså). Medan han var typ 145 år gammal, hade gråa tinningar och körde vräkig sportbil. Vi kvinnor må ha drömt om hennes höga lackstövlar men insåg ganska snart att Sunset Boulevard inte var någon trevlig arbetsplats trots allt. Killar däremot, förstod snabbt att man inte behöver vara ung för att få den snygga ungmön. Man har all tid i världen.

 

text-5-binda-sig

Horan och Madonnan

Detta psykoanalytiska begrepp, först myntat av Freud, är lika klyschigt som kontroversiellt. Men hur annorlunda är vi egentligen i dagens jämställda samhälle? Killar fantiserar om att få till det med ”den heta tjejen” men brottas samtidigt med tanken av att ”den duktiga tjejen” ändå är mer kompatibel i vardagen. Dejtingsajter som Tinder, Victoria Milan och Knullkompis fortsätter därför att distraherar det visuella sinnet. Med sex mer tillgängligt än någonsin, kvarstår frågan, är fysisk attraktion en bra grund nog för att bygga ett långsiktigt förhållande?

 

text-6-binda-sig

Löftet om stordåd

Jag vågar påstå att det är typiskt kvinnligt att sätta upp broderande målbilder som man med spänning ser fram emot att uppfylla. Män är inte likadana. Löftet om underverk och en framtid på rosa moln skrämmer killar, kan till och med vara avtändande. Därför reagerar många killar att det är bättre att fly än illa fäkta, när det kommer till att ta relationen till nästa nivå, eftersom de i själva verket inte vill något hellre än att hålla sina löften. Då är det bättre att inte lova nått alls.

 

art-binda-sig

På tal om löften, den lovande karriären

Medan dagens kvinna 30+ har skapat utrymme för karriär genom att vänta med barn och familj, har männen fått nya medspelare på planen. För visst kan konkurrens uppstå fast man spelar i samma lag. Män har därför större krav på sig själva än någonsin att förverkliga sina karriärdrömmar. Vill man då verkligen att dessa nya konkurrerande spelare, vi kvinnor alltså, ska få stå i vägen för den lovande karriären?

 

text-1-binda-sig

Fucking jävla romcoms

Lika rättigheter för alla – den känns given, men faktum kvarstår att män och kvinnor resonerar olika. Hollywood har sedan länge lyckats bra med att kittla (läs: lura) kvinnors fantasier om det grandiosa bröllopet, omöjlig kärlek och räddaren i nöden. Därför är det inte så konstigt att vi fortsätter att falla för svåra och komplicerade relationer, eftersom vi resonerar att det finns hopp (Hollywood har ju redan berättat det för oss).

Män däremot, föraktar denna schabloniserade bild av manssläktet och är idag alldeles för bekväma för att klättra upp för någon slags växtbeklädd husvägg för att förklara sin kärlek. Ta hissen liksom och sluta förvänta dig några jävla blommor, det här är inte Hollywood. Och om vi nu är så himla jämställda så får vi väl klättra upp för den där sabla muren själva.

 

Apropå schabloner och stereotyper, om du nu tycker jag generaliserat nog så kan du lugnt andas ut. För nu är listan slut. Men erkänn, oavsett kön, läggning eller civil status – visst känner du igen dig lite ändå?

 

Bilderna ovan är ifrån AMC:s populära TV-serie Mad Men.

Ricki Petrini
Publicerad: 3 augusti 2015
Foto: All Over Press

Hästsvans på fem minuter – precis som Victoria!

Stressad? Gör som kronprinsessan!