RFSL fyller 65 modiga år

Den 21 oktober 2015 är det 65 år sedan RFSL bildades. Förbundet som några män och kvinnor bildade hemma hos ”vännen G.A Petersson i Solna” 1950 har med åren växt från liten och försiktig till en kraftfull och ivrig organisation för homosexuella, bisexuella, transpersoner och andra personer med queera uttryck och identiteter.

kyss

Under 50-talet vågade medlemmarna inte framträda under egna namn av rädsla för represalier. Den enda som stod för sitt namn var talespersonen Allan Hellman.

RFSL är inte rädda för att skapa debatt kring känsliga frågor. Med debatten har sedan många av frågorna kommit att bli verklighet. Som när dessa modiga pionjärer inom organisationen 1953 tog upp frågan om äktenskap för samkönade i en skrivelse till Socialdepartementet. Ämnet var så kontroversiellt att man inom den egna styrelsen till och med övervägde att ta tillbaks skrivelsen. Fara är att tidningarna skulle ägna stort intresse om de fingo vetskap härom”, står det i ett protokoll från januari 1954. Det skulle dröja 56 år innan personer av samma kön fick gifta sig. 2009 förverkligades äntligen detta.

gaymarriage

– Det är en stor ära för mig att vara förbundsordförande för ett förbund som genom åren haft så många modiga och envisa aktivister. Att alltid vara tydlig med vad vi vill åstadkomma är en stor styrka i vår kommunikation och i kontakten med beslutsfattare, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.

ulrika

På 65-åringens önskelista för framtiden står bland annat:

• Rättssäkerhet för asylsökande hbtq-personer.

• Skadestånd för tvångssteriliserade transpersoner.

• Handlingsplan mot hatbrott och andra brott som drabbar hbtq-personer.

• Inkludering av transpersoner i förbudet mot hets mot folkgrupp.

• Förbättrad hiv-prevention – utan informationsplikt.

• En inkluderande familjepolitik.

• Borttagande av 18-årsgränsen för personer som vill byta juridiskt kön.

hander

Louise Flinck
Publicerad: 21 oktober 2015

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!