Så slipper du klådan

improveme.se

Svamp i underlivet är något de flesta kvinnor drabbas av förr eller senare. Men vissa är mer benägna än andra att få återkommande eller kroniska infektioner. Här är några vanor som kan hjälpa dig om du ofta får problem med klåda i underlivet.

Lufta underlivet
Har du lätt att drabbas av underlivsklåda så försök att dels använda underkläder som andas och dels gå utan trosor ibland. Hemma kan du till exempel skippa trosorna under kjolen. Sov också gärna utan trosor. Och se till att alltid byta till ett rent par på morgnarna, så att bakterier inte gror.

Var försiktigt med tvätten
Tvätta inte underlivet mer än max två gånger om dagen och använd aldrig vanlig tvål. Vatten, olja eller intimtvål är bättre.

Ät probiotika
Många drabbas av svamp till följd av antibiotika. Måste du genomgå en sådan behandling är det därför en bra idé att äta probiotika, såsom LactoVital, under kurens gång. Men om du ofta drabbas av svamp kan du äta det regelbundet för att förebygga infektioner.

Smörj in underlivet
För att undvika att underlivet blir torrt och irriterat, smörj in det regelbundet med intimolja när du duschar.

Tänk på kosten
Jäst och snabba kolhydrater, framför allt socker, kan förvärra svampproblemen. Försök att undvika dessa om du känner att en infektion är på gång.

Bildspel: Så slipper du klådan

Bildspel: Så slipper du klådan

redaktion@improveme.se

2011-08-31 11:01:00

Publicerad: 31 augusti 2011

Sminka dig yngre

Här är de smarta tipsen