“Ett brev på posten“

improveme.se

Måndagen den 12 september är Klamydiadagen. Krönikören Jessica Karlén skriver om vikten av att testa sig.

Jag fick ett brev på posten, baksidan var tom. Ett brev utan avsändare kan innebära två saker.

1. Någon har kanske gett mig klamydia.

2. Någon dum idiot kan inte kommunicera.

Jag öppnade brevet. Att inte stå för det man gjort är att vara en fegis. Att hålla käften är ingen kommunikation. Det är bara tystnad och tomma ickeord. Det var som jag trodde, kanske klamydia.

Någon tycker inte att jag är värd ett samtal. Någon som jag släppt in i underlivet, en dum idiot.

Jag börjar genast fundera, har jag något otäckt på gång mellan benen? Kollade igenom telefonboken och almanackan med de senaste halvårets ligg.

Kondom, kondom, inte kondom, kondom, kondom, inte kondom. Vem som helst kan vara den skyldiga. Är det jag som är idioten?

Jag är 23 år gammal och har aldrig haft klamydia. Kanske litar jag på rätt människor, kanske har jag tur? Jag kan bara lita på mig själv och på att jag inte har någonting. Jag har klamydiatestat mig säkert tio gånger.

Det händer inte mig.
Det händer någon annan. Men man måste stå för det man gjort. Sluta vara anonym. Viktigt, vuxet och vitalt ansvar. Jag orkar faktiskt testa mig.

Jag har även testat mig
för HIV tre gånger. Anledningen? Varje år smittas nästan 500 personer i Sverige. Jag är ren, men tänk om. Jag vill inte utsätta någon annan för det hemska som det skulle innebära. Jag orkar inte ha den ångesten.

Jag är inte världsbäst på att använda kondom, men jag är expert på att oroa mig för att bli smittad. En utebliven kondom orsakar paranoia. Jag börjar googla olika sjukdomar, får fram fruktansvärda bilder på köttslamsade penisar och groteska vaginor. Jag mår illa. Jag vill bort från planeten, bort från kroppen jag behandlat så fullkomligt respektlöst. Min kropp kan infekteras och dö. Är jag så dum?

Ibland fuskar jag
, slarvar. Är alldeles för kåt och kondomen finns på tre tusen mils avstånd. Chansen att nå himmelriket, eller snarare risken att dö, finns där. Tänk kondom i en sekund. Det är inte svårare än så.

Din hälsa och du är viktigast i ditt liv. ”Om den här personen vill doppa sig i mig utan skydd; hur många andra på den här planeten har han gjort detsamma med?” En dag kan det vara jag som får en sjukdom av en anonym avsändare. En dag kan jag förstöra någon annans liv.

Testa dig
och ta med dina vänner. Var inte den som kommer med ett tråkigt besked. Var inte den som tvingas höra en dålig nyhet. Var inte den som tvingas banga ett knull för att du har glömt att testa dig.

Jessica Karlén, icke anonym avsändare som gillar kommunikation.
Hemsida: http://jessicakarlen.se

Bildspel: “Ett brev på posten“

Bildspel: “Ett brev på posten“

redaktion@improveme.se

2011-09-12 08:30:00

Publicerad: 12 september 2011

Sminka dig yngre

Här är de smarta tipsen