Behöver inte få cancer

improveme.se

Anna Palmstierna-Bengtsson är barnmorska specialiserad på HPV-frågor. Hon driver bland annat projektet "Rädda livmodern" på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Här berättar hon om du skyddar dig mot livmoderhalscancer.

Berätta lite om det “Rädda livmodern“-projektet!
-I Sverige behöver inte 450 kvinnor varje år få livmoderhalscancer. Sedan mitten av 60-talet blir alla kvinnor kallade till cellprovtagning vart tredje år mellan 23 och 50, därefter vart femte år till 60, några regioner kallar fram till 65 års ålder. I underlivet har vi en mängd olika virus och bakterier, som skall finas där, man skall inte tvätta bort dem, men det skall vara ballans på dem. Det finns ett par hundra olika typer av HPV, ett par av dessa kan leda till cellförändringar om inte kroppen kan läka ut dem i tid, de kan påverka cellerna på livmoderhalsens slemhinna till att börja se lite annorlunda ut, dessa förändringar kan man upptäcka med cellprovtagning.

-Kvinnor är olika duktiga på att komma till provtagningen, vi har ett mål att minst 85 procent av kvinnorna vi bjuder in till provtagning skall komma, men i vissa områden är det bara ca 20 till 30 procent som kommer. Det är oftast i denna gruppen, när de söker för underlivsbesvär och man tar prov, som man finner de allvarligare förändringarna och ibland även livmoderhalscancer.

-Då vi tidigare oftast kallat kvinnorna till mottagningar under kontorstid, ville jag i projektet prova på andra typer av mottagningar för att se om vi nådde andra grupper. Lördagsmottagningar, kvällsmottagningar samt den mobila mottagningen. Kommer inte kvinnorna till oss, så får vi komma till dem. När jag tittade på de kvinnorna som kom till bussen, så hade 41 % inte gått regelbundet.
Kommentarerna från de som kom för provtagning till bussen var bara positiva.

Vad kan man som kvinna göra för att förhindra att drabbas?

* Gå till provtagning när man blir kallad. Provtagning oftare ger inte ett ökat skydd, då cellförändringar tack och lov sker långsamt.

* Flickor bör vaccinera sig
mot HPV. Det ger inte ett 100-procentigt skydd, kanske 70 till 80 procent, så provtagning är ett måste.

* Användning av kondom
vid tillfälliga sexuella relationer ger ett visst skydd.

* Inte röka
, leva sunt så att immunsystemet får en chans att fungera.

Vad tror du att det beror på att många kvinnor inte går på sina cellprovtagningar regelbundet? Vad kan man göra för att få kvinnor att bli bättre på att komma iväg på screening?
-Vi inom vården måste öka tillgängligheten. En övervägande del av de som kom till de alternativa mottagningarna önskade komma till nästa provtagning under icke kontorstid. Vi måste också göra det lättare att komma i kontakt med oss, för att boka om tid eller boka till en annan mottagning. Då kvinnor oftast inte har några symptom vid cellförändringar utan upplever sig friska, prioriterar många ned denna provtagningen i dagens tuffa vardag.

Hur viktigt tror du att livmoderhalscancervaccin kommer att bli i framtiden?
Vaccinet är ett stort framsteg, men det ger inte ett 100-procentigt skydd. Därför är provtagningen ett måste!

Bildspel: Behöver inte få cancer

Bildspel: Behöver inte få cancer

[email protected]

2011-09-23 08:06:00

Publicerad: 23 september 2011

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag