Bättre än cellprov

improveme.se

En ny studie har kommit fram till att HPV-test är betydligt säkrare än traditionella cellprov.

I dag kallas alla svenska kvinnor regelbundet på cellprovtagning. Får någon en onormalt cellprov tas det om och först vid ett andra onormalt prov görs ett vävnadsprov, en så kallad biopsi, för att se om det rör sig om cancer eller ett förstadie till cancer.

Men ett annat alternativ är att direkt vid ett onormalt cellprov även testa cellerna för HPV, med hjälp av ett speciellt HPV-test. På så sätt slipper kvinnan dessutom vänta och oroa sig.

Brittiska forskare vid The Institute of Cancer Research har nyligen utfört en studie över 10 000 kvinnor i åldern 25 till 64 år, vars första cellprov visat abnormaliteter. Kvinnornas cellprover testades sedan för HVP och ungefär 35 procent visade sig vara HPV-negativa. De behövde då inga fler provtagningar förrän vid sitt nästa provtillfälle, tre år senare. Resten av kvinnorna skickades direkt vidare för att ta vävnadsprov och slapp alltså göra om cellprovet.

Tidigare vetenskapliga
studier har visat att HPV-test är två till tre gånger så känsliga som cellprov för att hitta förstadier till livmoderhalscancer.

Bildspel: Bättre än cellprov

Bildspel: Bättre än cellprov

[email protected]

2011-10-14 12:53:00

Publicerad: 14 oktober 2011

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip