Fråga gynekologen

improveme.se

Märta Widenbrant är improveme.se:s nya Sex & Intimt-expert och kommer att svara på läsarnas frågor kring underliv, könssjukdomar, sexualitet och vaccineringar.

Vad innebär ditt arbete?
-Jag arbetar som barnmorska på MamaMia Barnmorskemottagning. Dessutom är jag studiesköterska i olika vaccinstudier med Gardasil på såväl MamaMia som Danderyds sjukhus.

Vad kommer våra läsare att kunna fråga dig om?
-Jag har jobbat länge med sex och samlevnad och kan svara på frågor om allt från preventivmedel, könssjukdomar och vaccin till samlagssmärtor och rädslor inför undersökningar -allt som rör kvinnokroppen.

Vad undrar folk mest om?

-Det är många i dag som länge ätit hormoner och börjat fundera över om det är farligt för kroppen eller om det gör att man kommer att få svårt att få barn. Jag brukar då berätta om hormonerna och de positiva sidorna: att man får mindre mens, mindre smärtor och skydd mot cancer i äggstockar och livmoder.

Har du sett några förändringar genom åren, när det gäller vad folk frågar om?

-För länge sedan pratade folk sällan om att de hade ont vid samlag, då uppfattade man det som att allt var frid och fröjd.

Vilket är det bästa rådet du kan ge när det gäller sex och samlevnad?
-Fråga dig själv: “Har jag samlag för att jag själv vill eller gör jag något som jag tror att någon annan förväntar sig?“

Hur tror du att utvecklingen kring livmoderhalscancervaccinet Gardasil kommer att se ut?
-Jag tror och hoppas att allt fler killar och tjejer vaccinerar sig och att vaccinet blir ännu bättre och skyddar mot ännu fler virustyper på sikt.

Bildspel: Fråga gynekologen

Bildspel: Fråga gynekologen

[email protected]

2011-11-17 14:05:00

Publicerad: 17 november 2011

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip