När sex är smärtsamt

improveme.se

Sex är menat att vara en njutning. Men för många kvinnor gör det i stället ont att ha samlag. Att stå ut med smärtan är aldrig en bra idé, våga i stället be din gynekolog att reda ut vad det beror på. Här är några anledningar som kan leta till underlivssmärtor.

Svampinfektioner
En av de främsta orsakerna till samlagssmärta är att du drabbats av en svampinfektion. Det är mycket vanligt, drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet, och kan ofta botas med receptfria läkemedel från apoteket. Vissa kvinnor får infektioner gång på gång, men det är viktigt att inte överbehandla varje gång du känner av minsta lilla smärta eller klåda. Speciellt inte då det inte alltid handlar om en infektion utan ibland bara är en lättare obalans i underlivet. Testa då gärna Lactal eller något annat receptfritt läkemedel som återställer pH-balansen. 

P-piller
Vissa kvinnor upplever att p-piller orskakar ömhet, torrhet och irritation i slidans slemhinnor. Det kan också leda till nedsatt sexuell lust, vilket gör att du kanske inte blir våt lika lätt. Ett glidmedel kan hjälpa, men består problemen kan du behöva byta till en annan sorts preventivmedel. Rådfråga med din gynekolog.

Överkänslighet
Slidan är mycket känslig och ska vårdas varsamt. Tvätta dig aldrig med vanlig tvål i underlivet, utan använd en speciell intimtvätt eller olja. Spruta heller inte vatten rakt upp i underlivet och var försiktig med starka tvättmedel. Var noga med att byta tampong och binda ofta.

Vestibulit
Har du drabbats av vestibulit blir området runt slidmynningen ömt och rött. Misstänker du att du lider av vestibulit, så se till att söka läkarhjälp. Gör också allt för att vara snäll mot ditt underliv: sluta med p-piller, tvätta försiktigt, använd luftiga byxor och underkläder och var mycket varsam vid sex. I svårare fall kan man behöva operera bort den skadade slemhinnan.

Bildspel: När sex är smärtsamt

Bildspel: När sex är smärtsamt

[email protected]

2011-11-23 11:29:00

Publicerad: 23 november 2011

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip