Blir vacker som kvinna

improveme.se

Peter Englund är frontfigur i dragshowgruppen Diamond Dogs, som framförde ett flertal bejublade nummer under Words Aids Day-galan i Stockholm. Han är även initiativtagare och projektledare för galan. För improveme.se berättar Peter om arbetet med galan och förvandligen till kvinna.

Vad är syftet med World Aids Day-galan?
-Syftet med galan är att föra ut budskapet till svenskarna att HIV fortfarande finns bland oss och att det fortfarande är viktigt att skydda sig när man har sex. Mediaintresset har avtagit så pass under de senaste tio åren att unga människor idag ofta tror att det finns botmedel och vaccin mot viruset. Av de som känner till att det finns bromsmediciner som gör att sjukdomsförloppet mot slutstadiet av Aids bromsas vet ofta inte att medicinerna inte garanterar att man kan leva ett helt normalt liv utan komplikationer. Vissa får jobbiga biverkningar och andra är immuna mot
de kombinationsmediciner som finns idag.

Hur ser statistiken ut just nu i Sverige?
Totalt har det från början av 1980-talet fram till slutet av 2010 anmälts 9 400 hiv-infekterade personer i Sverige, varav 2346 har fått Aidsdiagnos och 2182 har dött. Hiv-positiva som lever i Sverige idag är 5300 personer. Det antalet ökar med åtta cirka procent varje år.

Hur skulle du beskriva er dragshow? Vad kan man förvänta sig när man går på en av era shower?
-Diamond Dogs gör klassisk dragshow på det sätt som vi är vana att se i Sverige, men med en yngre och fräschare twist, med parodier på utländska och svenska artister där de svenska artisterna oftast har sjungit in nya texter till sina hits och på så sätt bjuder på att parodiera sig själva i vår skepnad. En DD-show känns ung, fräsch och i nuet med innehåll som känns igen från topplistorna, men även shownummer som numera får betraktas som klassiker, men förpackade i Diamond Dogs speciella emballage som gör att det ändå känns som första gången man ser dem.

Hur gör man egentligen för att förvandla sig till kvinna? Vilka steg behöver du gå igenom?
-För att förvandla ett mansansikte till att se övertygande kvinnligt ut på scenen brukar jag ge tipset att täcka alla naturliga manliga drag och med hjälp av smink sedan förstärka de drag som är kvinnliga med hjälp av olika knep. Vad gäller kroppen kan midjan snöras in med korsett och många använder även inlägg till rumpan och låren för att få kvinnligare former. Bysten är ju också ett viktigt kvinnligt attribut och den måste så klart finnas där för att bilden ska bli komplett.

Vad är det för skillnad på manlig och kvinnlig skönhet?
-Det beror nog på vem du frågar. Många tycker att “klassiska“ drag som Garbos kindben är typiskt kvinnligt vackra men en man kan ju faktiskt ha lika höga kindben och ändå se manligt vacker ut. En del tycker att ett kraftigt käkparti är manligt vackert, men även en kvinna kan ha kraftig käke och ändå anses kvinnligt vacker, så jag tror att det helt enkelt sitter i ögat hos betraktaren. En man med snyggt skägg ser nog däremot bättre ut än en kvinna med skägg.

Finns det några nackdelar med att klä och sminka sig som kvinna? Är det någon makeoverprocedur som du helst skulle slippa?
-Ja, alla procedurer! Skämt åsido så är det är minst ett tvåtimmarsjobb för att få allt på plats! Och sedan ska alla väskor packas med kläder, peruker, skor och rekvisita innan vi drar ut på jobb och vi vrålar oftast i kör böjda över resväskorna: var är min assistent?“

Finns det några fördelar?
-Fördelen är att få spela i snitt sju olika karaktärer varje gång vi gör en show och att dessutom få betalt för något som är så roligt att jobba med. För att inte låta girig på pengar så vill jag klargöra att utan våra gager skulle vi inte kunna jobba eftersom produktionen av shownummer, studiokostnad, reptid och nya kläder och peruker är så dyr.

Utöver det utseendemässiga, är det något man måste tänka på som man för att bli mer lik en kvinna?
Hos många av oss som jobbar med dragshow kommer det ofta naturligt när vi kliver upp på scenen och lika ofta finns inte den sirligheten i rörelserna till vardags utan den plockas bara fram på scenen. I Diamond Dogs har vi haft ett par killar genom åren som jag har fått coacha lite lätt för att få dem att sluta vagga fram som sjömän på klackar. Att ställa ett ben framför det andra när vi poserar istället för att stå bredbent som skogshuggare är också ett tips jag har delat ut till en eller två genom åren.

FAKTA: Peter Englund

Bor: Stockholm
Gör: Dragshowartist
Blogg: Finest.se/DiamondDogs

Peter Englund bär peruk samt vadderade höfter och byst för att förvandla sig till kvinna.

Peter Englund bär peruk samt vadderade höfter och byst för att förvandla sig till kvinna.

Han är initiativtagare till World Aids Day-galan, som för ut budskapet om hur viktigt det är att skydda sig mot HIV.

Han är initiativtagare till World Aids Day-galan, som för ut budskapet om hur viktigt det är att skydda sig mot HIV.

Diamond Dogs på Make Up Stores vinterlansering.

Diamond Dogs på Make Up Stores vinterlansering.

Peter spelar sju olika karaktärer i varje scenshow.

Peter spelar sju olika karaktärer i varje scenshow.

Här utan kvinnlig sminkning på butiksinvigningen för Efva Attling, tillsammans med Shirley Clamp.

Här utan kvinnlig sminkning på butiksinvigningen för Efva Attling, tillsammans med Shirley Clamp.

[email protected]

2011-12-09 08:39:00

Publicerad: 9 december 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp