Bäckeninflammation – PID

improveme.se

Har du koll på alla könssjukdomar? Det finns många risker med sex men vi ger dig bättre inblick. Det här är PID.

Bäckeninflammation (också kallat PID) drabbar oftast kvinnor i åldrarna 16 -25 och är en inflammation i kvinnans reproduktiva organ. Infektioner kan spridas upp från livmoderhalsen till livmoder, äggledarna, äggstockarna och omgivande strukturer. Det finns ingen exakt statistik på sjukdomen i Sverige men det drabbar mer än en miljon kvinnor i USA varje år, varav cirka 250 000 hamnar på sjukhus.

Hur uppstår PID?
Men fler än hälften av alla PID-fall orsakas av sexuell kontakt och kroppsvätskor, så de som har klamydia eller gonorré ligger även i riskzonen för bäckeninflammation. 10 -30 % av kvinnor som får klamydia utvecklar PID, men även andra organismer kan orsaka detta. Det här sker dock mer sällan. Har du koll på klamydia? Om inte, ta en titt här.

Att ha samlag under menstruationen kan orsaka PID på grund av att det är lättare för infektionen att ta sig upp i livmoderhalsen. Även under en förlossning löper livmodern större risk för infektioner.

Symptom
Om du är orolig för att du har bäckeninflammation, bör du kolla efter dessa symptom:

Buksmärtor (främst nedre delen)
Ömhet i buken
Ovanliga eller kraftiga flytningar
Smärta när du kissar
Smärta under samlag

Dessa symptom är väldigt lika för klamydia, i och med att klamydia kan utvecklas till PID.

Vad kan hända om man inte söker hjälp?
Behandlas inte sjukdomen i tid kan organ växa samman och blockera äggledarna, något som gör det svårt att bli gravid. Det ökar även risken för utomkvedshavandeskap, vilket innebär att befruktat ägg fastnar och växer utanför livmodern.

Undersökning och behandling
PID diagnostiseras genom bäckenundersökning, och i vissa fall görs även klamydiatest eller prover för andra sexuellt överförbara sjukdomar.
Misstänker läkaren att du är drabbad får du antibiotika för att bli av med infektionen. Är du för sent ute kan dina äggstockar och äggledare skadas som kan ge problem i framtiden.

PID och graviditet
Om bäckeninflammationen är lindrig är chansen för att bli gravid fortfarande stor, men sker upptäckt och behandling för sent är risken för graviditet betydligt större. De som varit drabbade tre gånger har över 50 % större risk för att bli infertil.

Bildspel: Bäckeninflammation - PID

Bildspel: Bäckeninflammation – PID

[email protected]

2012-01-18 15:27:00

Publicerad: 18 januari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp