Leendets självsäkerhet

improveme.se

Le mot en främling så får personen bättre självförtroende. Nya studier visar att personer som får social respons har bättre självkänsla.

En blick kan säga mycket. Att bli nekad ögonkontakt från en kollega, bekant eller främling kan utlösa låga självkänslor, visar nya studier från Purdue University.

Forskare var nyfikna på hur små sociala möten, eller brist på sådant, kunde influera en persons känslor av tillhörighet. För att ta reda på detta skickade de ut en testgrupp till Purdues campusområde. De blev instruerade att gå förbi slumpmässiga elever och titta dem i ögonen och le, eller bara ignorera personen som om han eller hon inte existerade. Direkt efteråt frågade en annan i testgruppen personen hur utstött han/hon kände sig på en skala 1 -5.

Det visade sig att de som inte fick någon blick eller leende kände sig 25 procent mer utfrysta än de andra.

”Människor är sociala djur, det ligger i deras natur” förklarar Eric Wesselmann, psykolog på Purdue University. ”Det är fastställt att en känsla av tillhörighet är ett grundläggande mänskligt behov”.

Små saker också kan ha samma effekt. Något så obetydligt som att inte få tillbaka ett svar på ett mail man skickar kan leda till känslor av övergivenhet och aggressivt beteende, visar tidigare undersökningar.

Men Wesselmann konstaterar att ett leende eller komplimang från en vän eller främling är tillräckligt för att förse psyket med den sociala boost som behövs.

Bildspel: Leendets självsäkerhet

Bildspel: Leendets självsäkerhet

[email protected]

2012-02-03 13:52:00

Publicerad: 3 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp