Bättre sperma med tomater

improveme.se

Tomatsoppa ökar fruksamheten. Ja, du läste rätt. Molekyler i tomater kan ge bättre fertilitet.

Infertilitet är ett problem som kan skapa problem i framtiden om man inte är försiktig. Det finns mycket som kan orsaka det, men med små medel kan man minska risken för detta.

Molekylerna som orsakar naturlig åldring i kroppens celler har visat sig försämra spermafunktionen. En diet med mycket antioxidanter (som fullkorn, bär, broccoli, lök och grönt te) hjälper till att neutralisera dessa förstörande molekyler och förbättra fertiliteten.

Forskare har kommit fram till att en skål tomatsoppa varje dag kan öka fruktsamheten. De upptäckte att infertila män hade mindre mängd av näringsämnet lykopen i sina spermier. Rådet till de med sämre funktion att äta tomatsoppa, då grönsaken innehåller mycket lykopen.

Men varför just i flytande form? Näringsämnet kan hittas i cellstrukturen av tomater och att omvandla grönsaken till soppa förbättrar den biologiska tillgängligheten av antioxidanten, så att kroppen lättare kan absorbera och utnyttja näringsämnena. I en studie från Univeristy of Portsmouth studerades män med en medelålder på 42 år under en period på två veckor. En burk tomatsoppa om dagen förbättrade lykopen i spermierna med 12 procent, utöver en minskad risk för prostatacancer.

En annan flytande vätska som håller spermierna pigga är något så enkelt som vatten. Det här sker väldigt sällan, men föroreningar som tagit sig in i vattensystem kan faktiskt rubba fertiliteten. Isåfall bör man filtrera vattnet eller koka upp det först så att bakterierna försvinner.

Sedan har vi de nästan självklara faktorerna, som droger och alkohol. Konstant intag av alkohol skadar spermieproduktionen vilket resulterar i större risk för onormalt formade spermier. Rökning har en likande effekt då det minskar mängden och livligheten i spermacellerna.

Bildspel: Bättre sperma med tomater

Bildspel: Bättre sperma med tomater

[email protected]

2012-02-08 16:13:00

Publicerad: 8 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp