Romans utan ångest

improveme.se

Lämna jobbet tidigare imorgon och var med älsklingen. Att umgås med någon närstående minskar ångest, visar forskning. Så här håller sig kärleken livfull.

Att umgås med sin käraste kan gynna en mer än man tror. Forskare har gjort undersökningar på mer än 500 män och kvinnor om det de ångrar mest i livet. Problem rörande familj, förhållanden eller relationer (exempelvis skilsmässor eller otrohet) var mycket värre än det som rörde utbildning eller arbete (typ hoppa av gymnasiet eller säga upp sig).

Man tror att detta kommer ifrån vårt begär för att känna tillhörighet och vara bunden till någon. ”Vi har starka, stadiga sociala relationer”, förklarar studiens upphovsman Mike Morrison. ”Vårt välbefinnande lider om vi får brist på det”.

Därför bör man inte låta arbetet ta över ens liv. ”Låt inte det du ångrar gro i dig. Gör istället något för att fixa det”, menar Morrison. ”Använd det du lärt dig tidigare som ett sätt att undvika samma misstag nästa gång en liknande situation uppstår. Ångest kan hjälpa dig att bli en bättre, visare person”. Som tur är finns det enkla knep att ta till för att hålla romantiken vid liv.

1. Undvik mobil och dator
Låt oss säga att man går tidigare från jobbet för att vara med frugan. Kanonbra, men då bör man komma ihåg varför man faktiskt åkte hem tidigare än vanligt -för att spendera tid. Detta innebär då att mobilen och datorn egentligen bör lämnas kvar på arbetet (eller åtminstone inte bör användas) eftersom det bara distraherar. Enligt en studie i Journal of Marriage and Family så leder mycket mobilanvändande faktiskt till olyckligare förhållanden.

2. Prata
Visst kan det vara gulligt med blommor och choklad för att göra någon glad, men det är inte nödvändigt. Egentligen fungerar det att bara säga fyra enkla ord: berätta om din dag. Fruar bryr sig exempelvis mer om hur tillgivna och förstående sina män är än om materiella ting, enligt undersökning från University of Virginia.

3. Var kreativ
Men se till att inte vara för enformig. Tidskriften Psychological Science gjorde en studie som visar att tristess kan vara lika dåligt för relationen som gräl. Forskare undersökte 120 par på deras 7-årsdag, och ytterligare en gång på deras 16-årsfirande. Det visade sig att de par som var mest uttråkade på sin 7-årsdag var betydligt mer missnöjda med sina förhållanden 9 år senare.

Men det behöver inte mycket till här heller för att vara kreativ. En enkel utflykt, några biobesök eller nya ställningar i sängen kan göra susen.

Bildspel: Romans utan ångest

Bildspel: Romans utan ångest

[email protected]

2012-02-23 10:18:00

Publicerad: 23 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp