Ligg mer i helgen – för hälsans skull

improveme.se

Okej, sex handlar främst om att uppnå maximal njutning. Men på kuppen förbättrar det också din hälsa. Hjärtat blir starkare och kroppen snyggare.

Att ha sex regelbundet är bra för både kropp och själ, enligt läkaren och hormonexperten Jennifer Landa, som även skrivit boken The Sex Drive Solution for Women.

Här är sju anledningar till att ligga mer i helgen.

Hjärnans kapacitet ökar
Att ha sex ökar kroppens dopaminnivåer -ett hormon som förbättrar minne och motivation.

Du bränner kalorier
Känner du inte för att gå till gymmet? Ta med dig din partner in till sovrummet. 30 minuters guppande mellan lakanen kan bränna upp till 150 kalorier.

Det gör dig lugn
Att ha sex hjälper dig att stressa ner då det frigör stresshormonet kortisol. Att ha för mycket kortisol i blodet kan dock leda till både hög blodsockernivå och viktökning.

Det håller dig frisk
Regelbundet sex kan faktiskt förhindra förkylningar tack vare hormonet proklatin, menar Landa. Hormonet har en viktig roll i ditt immunsystem då det ökar produktionen av T- och B-lymfocyter, som i sin tur påverkar antikropparna i blodet.

Du blir gladare
Vid sexuell upphetsning ökar hormonet oxytocin, som är ett hormon som gör att vi känner oss lyckligare och gladare.

Du sover bättre

Vid samlag stimuleras flera nerver i kroppen och många olika muskler används, vilket gör att du blir fysiskt utmattade efteråt. Särskilt om vi upplever en orgasm. Det gör att du somnar gott efteråt.

Det är bra för hjärtat
Testosteron förknippas ofta med biffiga killar, men din kropp skapar också hormonet. Sex bidrar till att öka frisättningen av hormonet, vilket i sin tur förbättrar dina energinivåer och stärker vitala kroppsdelar som muskler, skelett och hjärta.

Bildspel: Ligg mer i helgen – för hälsans skull

Bildspel: Ligg mer i helgen – för hälsans skull

emelie.wiktoren@improveme.se

2013-01-19 07:02:00


Text:
Publicerad: 19 januari, 2013