Vanligt p-piller skyddar inte längre

improveme.se

Ett p-piller som används av över 45 000 nordiska kvinnor dras tillbaka. Anledningen ska vara ett produktionsfel som gör att kvinnorna ändå riskerar att bli gravida. Det rapporterar P3 Nyheter.

Ett fel i produktionen av populära p-piller av märket Cilest har lett till att de slutat produceras och dras tillbaka. Det ska det vara ett hormon i pillret som inte frigörs i kroppen tillräckligt snabbt vilket gör att det finns en risk att de inte skyddar mot graviditet.

-I normala fall har en kvinna som använder p-piller tagit ut läkemedel så att det räcker ett tag, men det är klart att den kan drabba en del patienter och varar leveransproblemet länge då måste man hänvisa kvinnan till förskrivaren för att få ett annat p-piller utskrivet, säger Lars Ulrich, läkemedelsstrateg på apoteket AB, enligt P3 Nyheter.

Över 45 000 kvinnor i Norden äter Cilest och Mikael Själlin, nordisk medicinsk chef på Janssen-Cilag som står bakom produktionen, menar att de som äter pillern bör ta kontakt med sin läkare eller barnmorska så fort som möjligt för fortsatt skydd. Men han menar samtidigt att det inte finns några risker med de redan existerande pillren.

-Det är en teoretisk risk men i praktiken är det ingen risk, säger han.

Bildspel: Vanligt p-piller skyddar inte längre

Bildspel: Vanligt p-piller skyddar inte längre

[email protected]

2013-07-03 06:00:00

Publicerad: 3 juli 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp